Piloti Air Canada museli vypnout po startu motor Boeingu 737 MAX

Boeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air CanadaBoeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air Canada

Závada pravděpodobně nesouvisí s problémy, kvůli kterým byla letadla dlouhodobě uzemněna.

Měsíc po  opětovném povolení k provozu zaznamenala první letecká společnost problém při letu s Boeingem 737 MAX. Posádka letecké společnosti Air Canada musela přistát neplánovaně krátce po startu kvůli výpadku levého motoru. Závada s největší pravděpodobností nijak nesouvisí s problémy, kvůli kterým byla letadla přes 20 měsíců uzemněna.

K incidentu došlo podle serveru Avherald.com 22. prosince při letu z Pinal Airpark Marana v americké Arizoně do kanadského Montrealu. Šlo o jeden z prázdných přeletů bez cestujících, kdy aerolinky stahují letadla z dlouhodobého odstavení na své základny.

Posádka letadla registrace C-FSNQ zaznamenala problémy levého motoru po startu, kdy přístroje signalizovaly nedostatečný hydraulický tlak. Piloti po předepsaných krocích podle tzv. checklistu a konzultaci s dispečery pokračovali dál směrem do Montrealu. Krátce poté ale přístroje signalizovaly nerovnováhu paliva v levém křídle a proto se členové posádky rozhodli pro okamžité vypnutí levého motoru a pro neplánované přistání v Tucsonu. Letadlo přistálo po 80 minutách od startu. Od té doby je letadlo stále na zemi.

Air Canada má ve flotile celkem24 letadel 737 MAX 8, dalších 16 má objednáno.

S letadly už v pravidelném provozu opět létají dvě společnosti: brazilský GOL a mexické Aeromexico, příští týden chystají návrat American Airlines. Návrat letadla do letových řádů již oznámily také panamské aerolinky Copa a americké United Airlines.

Tagy Air Canada Boeing 737 MAX
100 komentářů