Pětice středočeských tratí je blíže zastavení osobní dopravy. Kraj bude jednat s obcemi

Motorový vůz 810 a jednotka 814 v Městci Králové. Foto: Phil Richards / Wikimedia CommonsMotorový vůz 810 a jednotka 814 v Městci Králové. Foto: Phil Richards / Wikimedia Commons

Pokud dojde k finálnímu rozhodnutí o zastavení dopravy, místo vlaků budou jezdit autobusy.

Na třech tratích od letošního prosince a na dvou od června příštího roku by mohl skončit provoz pravidelných osobních vlaků. Středočeští radní dnes pověřili náměstka pro veřejnou dopravu Petra Boreckého (STAN) projednáním budoucnosti provozu s obcemi a výborem pro dopravu.

Možné zastavení provozu se týká tratí mezi Městcem Králové a Křincem (trať č. 062), Mělníkem, Mšenem a Mladou Boleslaví (tratě č. 064 a 076) a Rakovníkem a Kralovicemi (trať č. 162). K červnové změně jízdních řádů v příštím roce je ohrožena osobní doprava na tratích Lužná u Rakovníka – Žatec (trať č. 124) a Slaný – Louny (trať č. 110).

Dnešní rozhodnutí radních neznamená ještě konec provozu. Podle mluvčího kraje Radka Šímy se rada kraje rozhodne až na základě výsledků těchto jednání a po projednání ve výboru pro dopravu. Kraj chce obcím nabídnout možnost, že si mohou za vlaky připlatit rozdíl mezi zajištěním autobusy a železnicí. „Aktuálně tedy není možné predikovat, kterých konkrétních tratí se redukce spojů bude týkat. Platí však, že Středočeský kraj za účelem zefektivnění hromadné dopravy analyzuje jak vytíženost linek, tak jejich ekonomickou efektivitu, ale i technickou zaostalost lokálních tratí,“ řekl Šíma. Cestující by v daných případech byli místo osobními vlaky na těchto tratích přepravováni autobusy.

Borecký minulý týden uvedl, že kraj provádí na některých tratích dopravní průzkumu o vytížení, o kontrole na trati Slaný- Louny informoval na svém facebookovém profilu. Kraj už od loňska zrušil provoz na celkem šesti tratích, na dalších výrazně omezil provoz.

Tagy omezení provozu na regionálních tratích Středočeský kraj
284 komentářů