Pět měsíců bez vlaků. V Jaroměři začíná velká výluka, autobusy vyjdou až na 108 milionů

Modernizace železniční stanice Jaroměř, stav v červenci 2019. Foto: Jan SůraModernizace železniční stanice Jaroměř, stav v červenci 2019. Foto: Jan Sůra

Velké komplikace čekají od středy 24. července cestující v Královéhradeckém kraji. Kvůli rozsáhlé modernizaci železničního uzlu Jaroměř dojde k úplnému

Velké komplikace čekají od středy 24. července cestující v Královéhradeckém kraji. Kvůli rozsáhlé modernizaci železničního uzlu Jaroměř dojde k úplnému zastavení provozu vlaků až do 14. prosince. Do té doby je nahradí autobusy.

Kvůli výluce bude v provozu několik různých linek náhradních autobusů, České dráhy proto doporučují cestujícím při plánování cest přes Jaroměř zvýšenou pozornost. Souhrnný výlukový jízdní řád je na stránkách Českých drah.

Náhradní autobusová doprava vyjde České dráhy až na 108 milionů korun, jak ukazuje výsledek veřejné soutěže.  Rámcovou smlouvu uzavřely ČD s ČSAD Ústí nad Orlicí ze skupiny Icom, na zakázce se budou podílet i Arriva, CDS Náchod a Northbus patřící pod Busline.

Modernizace stanice měla proběhnout už loni, když SŽDC vysoutěžila celou zakázku. Stavba ale nabrala zpoždění kvůli archeologickému průzkumu. Zakázku na modernizaci získalo sdružení JARO vedené stavební společností Subterra patřící do skupiny Metrostav. Druhou firmou ve sdružení je slovenská společnost Eltra.

Z odhadované ceny 804,5 milionu Kč bez DPH klesla v soutěži cena na 511,6 milionu korun. Do soutěže se přihlásilo celkem jedenáct firem či sdružení, nejdražší z nich nabídlo 583 milionů korun. Vysoutěžená cena je oproti odhadované o 36,5 % nižší.

Stanice Jaroměř prochází kompletní přestavbou, která má zvýšit rychlost průjezdu vlaků, komfort cestujících i bezpečnost. Dojde k instalaci nového zabezpečovacího zařízení, které v budoucnosti umožní dálkové ovládání technologických zařízení železniční dopravní cesty. „V rámci stavby se počítá s rekonstrukcí železničního spodku a svršku včetně odvodnění. Vybudují se nová ostrovní nástupiště s mimoúrovňovým přístupem podchodem od výpravní budovy. Bezbariérový přístup pro cestující z výpravní budovy na nástupiště bude zajištěn výtahy,“ vypočítává změny mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Dojde současně kvůli nové konfiguraci kolejiště k rekonstrukci železničního propustku, trakčního vedení a sdělovacího zařízení. Vybuduje se nová trafostanice a rozvody silnoproudu. Instalovat se bude nové osvětlení stanice i v prostoru nástupišť.

Částečnou úpravou projde i výpravní budova a přístřešek směrem ke kolejišti. V prostoru vedle výpravní budovy se postaví nový objekt trafostanice a zbourají stavědla č. 1 a č. 2.

Organizace vlaků během nepřetržité výluky v Jaroměři

Změny v dálkové dopravě
Rychlíky Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř – Liberec budou od 24. července až do 14. prosince nahrazené autobusy v úseku Hradec Králové hl. n. – Jaroměř – Dvůr Králové n. L. – Stará Paka. K dispozici budou tři linky náhradní autobusové dopravy:
Linka P – autobusy pojedou v úseku Hradec Králové hl.n. – Stará Paka a opačně, zastaví pouze v Nové Pace, aut. nádr. Půjde o přímý spoj pro cestující z Hradce Králové do Staré Paky a naopak se zajištěnou návazností na vlaky.
Linka D – autobusy pojedou v úseku Hradec Králové hl.n. – Jaroměř – Dvůr Králové nad Labem a opačně.
Linka J – autobusy pojedou v úseku Jaroměř – Dvůr Králové nad Labem – Stará Paka a opačně, ve Staré Pace se zajištěnou návazností na vlaky.

Rychlíky a také spěšné vlaky na rameni Hradec Králové – Jaroměř – Česká Skalice – Trutnov / Náchod budou od 24. července do 21. října nahrazené autobusovou linkou R, která pojede v úseku Hradec Králové hl.n. – Jaroměř – Česká Skalice – Náchod a zpět. V úseku Česká Skalice – Trutnov hl.n. a opačně pojedou rychlíky z důvodu zajištění návaznosti na náhradní autobusy v upravených časech.

Od 22. října ČD předpokládají, že náhradní autobusová doprava bude zajištěna v kratším úseku Jaroměř – Česká Skalice – Náchod.

Změny v regionální dopravě
Osobní vlaky na trati 030 Jaroměř – Stará Paka budou během dlouhodobé výluky nahrazené autobusy linky Z, které obslouží všechny nácestné stanice mezi Jaroměří a Dvorem Králové n. L. V období od 16. do 29. srpna bude náhradní autobusová doprava místo osobních vlaků zajištěna v úseku z Jaroměře až do Staré Paky a zpět.

Osobní vlaky na trati 032 Jaroměř – Trutnov budou nahrazeny autobusovou linkou Z, která pojede v úseku Jaroměř – Česká Skalice – Náchod a zpět. Spěšné vlaky Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov budou nahrazené autobusy linky „R“ v úseku Hradec Králové – Česká Skalice – Náchod. V úseku Česká Skalice – Trutnov hl.n. a opačně pojedou spěšné vlaky z důvodu zajištění návaznosti na náhradní autobusovou dopravu v upravených časech.

Osobní a spěšné vlaky pravidelně zastavující ve stanici Smiřice na trati 031 Pardubice – Hradec Králové – Jaroměř budou od 24. července do 21. října nahrazené autobusy v úseku Smiřice – Jaroměř a zpět. Ve dnech 31. července a 1. srpna pojedou náhradní autobusy za některé spoje i v úseku mezi Hradcem Králové a Smiřicemi.

Od 22. října ČD předpokládají, že bude možné vjíždět do stanice Jaroměř od Hradce Králové a náhradní autobusová doprava bude zajištěna jen v úsecích z Jaroměře do Dvora Králové nad Labem a z Jaroměře do České Skalice a Náchoda.

V souvislosti s výlukovými jízdními řády na tratích 030, 031 a 032 dochází k drobným časovým posunům vlaků Českých drah i na tratích 047 Trutnov – Teplice n. Metují (v úseku Trutnov hl. n. – Trutnov střed) a na trati 045 Trutnov hl.n. – Svoboda nad Úpou.

Tagy České dráhy modernizace žst. Jaroměř Správa železniční dopravní cesty Top výluka Jaroměř
42 komentářů