Pesa získala v Polsku další kontrakt na jednotky Elf2, dopravce je koupí s evropskou dotací

Nové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KD

Nové jednotky nasadí polský dopravce pro provoz v okolí hlavního města Dolnoslezského vojvodství.

Polský výrobce vozidel Pesa Bydhošť získal na svém hlavním trhu další zakázku na dodávku nových elektrických jednotek Elf2. Pět nových pětidílných jednotek kupuje dopravce Koleje Dolnośląskie pro tratě v okolí Vratislavi.

Hodnota zakázky je 145 milionů polských zlotých (867 milionů korun). Dopravce vlastněný Dolnoslezským vojvodstvím je pořídí částečně z investiční půjčky, část nákladů pokryje evropská dotace v rámci projektu „Dolnoslezská aglomerační železnice“.

Dolnoslezské vojvodství tím chce dál zlepšit kvalitu cestování veřejnou dopravou. „Důrazně se zaměřujeme na železnici, protože jde o rychlou, bezpečnou a ekologickou dopravu. Nákup nových vlaků je důležitým prvkem y naší strategie rozvoje osobní železniční dopravy,“ řekl Cezary Przybylski, maršálek Dolnoslezského vojvodství .

Nové vlaky se objeví na dolnoslezských tratích za 22 měsíců. Jezdit budou na tratích Oleśnica – Vratislav – Jelcz-Laskowice a Vratislav – Jelcz-Laskowice.

Pětidílné jednotky budou mít 8 dveří na každé straně, provozní rychlost bude až 160 km/h. Jednotky budou klimatizované, budou mít prostor pro vozíčkáře a jízdní kola. Pesa uvádí, že velkou pozornost věnovala designu interiéru: velká část prvků je vyrobena z eloxovaného hliníku. Vozidla budou také vybavena defibrilátory AED.

Prakticky shodné jednotky má u Pesy objednán také RegioJet pro provoz v Ústeckém kraji. Rozdíl bude jen v tom, že půjde o vícesystémová vozidla.

Nové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KDNové jednotky Pesa Elf2 pro Koleje Dolnośląskie. Foto: KD
Tagy Dolnoslezské vojvodství Koleje Dolnośląskie pesa Pesa Elf II Pesa Elf2 Top
12 komentářů