PESA začala s testováním nových motorových jednotek pro České dráhy

Jednotka 847 na polském zkušebním okruhu. Foto: PESA BydgoszczJednotka 847 na polském zkušebním okruhu. Foto: PESA Bydgoszcz

Do provozu s cestujícími se nové jednotky dostanou příští rok, v jednání je nákup dalších deseti vozidel.

Nasazení nových motorových jednotek na českou železnici se blíží. Polský výrobce PESA Bydgoszcz začal s testováním nových jednotek pro České dráhy. Ponesou označení DMU 847, výrobce je současně nazývá jako Regio 160.

PESA oznámila, že na zkušebním okruhu Železničního institutu ve Żmigródu již začala s předepsanými homologačními zkouškami. Probíhají zatím testy motoru a brzdových systémů, hlavní část zkoušek proběhne v Česku na okruhu Výzkumného Ústavu Železničního. V provozu by se měly objevit s cestujícími příští rok.

Jednotka již stihla získat ocenění za design Good Design 2022 od Design Institute. V různých fází výroby je již 18 jednotek. České dráhy si jich objednaly zatím 66, v jednání je dalších deset kusů pro provoz na Plzeňsku.

Výroba nabrala zhruba šest až osm měsíců zpoždění. Kromě korporátních barev pro České dráhy budou jednotky jezdit v novém schématu Pražské integrované dopravy (PID). V případě jednotek v barvách PID dojde k jejich nasazení na tratě v Praze a Středočeském kraji, do dokončení (nebo zahájení) elektrizace zejména pro trať Praha – Kladno nebo Praha – Beroun (přes Rudnou) – Rakovník. První v barvách ČD jsou určeny pro Jihočeský kraj, následovat budou dodávky pro Středočeský a Jihočeský kraj a pro Vysočinu.

České dráhy uzavřely s výrobcem PESA Bydgoscz rámcovou smlouvu na dodávku až 160 jednotek, zatím zasmluvnily dvěma objednávkami celkem 66 kusů v hodnotě 5,6 miliardy korun. Nové jednotky budou již z výroby vybaveny evropským zabezpečovačem ETCS, nabídnou prostorný interiér, 115 míst k sezení, klimatizaci, bezbariérový přístup, wi-fi nebo zásuvky pro dobíjení drobné elektroniky.

Jednotka 847 na polském zkušebním okruhu. Foto: PESA BydgoszczJednotka 847 na polském zkušebním okruhu. Foto: PESA BydgoszczVýroba nové jednotky PESA pro České dráhy v barvách PID. Foto: Václav Haas / RopidVýroba nové jednotky PESA pro České dráhy v barvách PID. Foto: Václav Haas / RopidVýroba nové jednotky PESA pro České dráhy v barvách PID. Foto: Václav Haas / RopidMotorová jednotka ř. 847 od výrobce Pesa pro ČD. Pramen: České dráhyNové motorové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: PesaMotorová jednotka Pesa pro České dráhy. Foto: PesaNové jednotky Pesa pro České dráhy. Foto: ČD
Tagy 847 České dráhy DMU 120 Pesa Bydgoszcz Regio 160
100 komentářů