PESA dodá 16 hybridních lokomotiv PKP Intercity

Hybridní lokomotiva PESA. Foto: PESAHybridní lokomotiva PESA. Foto: PESA

Jedna lokomotiva kombinující naftový a elektrický pohon vyjde v přepočtu na 180 milionů korun.

Polský státní dopravce PKP Intercity koupí od polského státního výrobce kolejových vozidel PESA Bydgoszcz šestnáct nových hybridních lokomotiv, které budou kombinovat pohon na elektřinu a naftu. Jde o první nákup tohoto typu lokomotivy pro polského dopravce a součást rozsáhlého modernizačního programu obnovy vozidlového parku v hodnotě přes 7 miliard zlotých.

Hodnota nákupu nových lokomotiv je 554,6 milionu zlotých (2,884 miliardy korun). Jedna lokomotiva tak vyjde zhruba na 180 milionů korun. V případě elektrické trakce bude maximální rychlost 160 km/h, v dieselové 120 km/h. Součástí kontraktu je také pět let servisu. Další technické detaily o lokomotivách výrobce ani dopravce neuvedl. Půjde o lokomotivu z řady Gama, hybridní prototyp firma už začala testovat na počátku roku.

„Prioritou současné vlády je obnovit význam a roli železniční dopravy včetně osobní dopravy, kterou měla před lety. Modernizujeme železniční tratě, obnovujeme tratě uzavřené v dobách nezodpovědného vedení železnic a modernizujeme vozový park v nebývalém rozsahu. Cestující využívají nové, pohodlné a bezpečné vlaky, a proto stále častěji volí jako dopravní prostředek železnici,“ řekl ministr infrastruktury Andrzej Adamczyk.

Podle smlouvy má PESA dodat lokomotivy do 48 měsíců od podpisu smlouvy, přičemž první z nich má být dodána nejpozději do 30 měsíců.

Tagy Gama hybridní lokomotiva Pesa Bydgoszcz pkp intercity
30 komentářů