Peníze navíc ze SFDI použije Liberecký kraj na opravu patnácti silnic, volá po systémovém řešení

Oprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký krajOprava silnice. Ilustrační foto: Liberecký kraj

Kraj chce po vládě, aby vytvořila systém na dlouhodobé financování oprav silnic nižších tříd.

Liberecký kraj získá ze čtyřmiliardového balíku Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) celkem 150 milionů korun. Přijetí peněz schválili včera radní, peníze půjdou do celkem patnácti staveb.

Jednou z prací, na kterou kraj bude čerpat dotaci, je rozsáhlá oprava půlkilometrového úseku silnice III/2629 v Častolovicích, jenž získá nový povrch. Další akcí je rekonstrukce silnice číslo III/27810 v Šimonovicích, kde dojde k vybudování nového asfaltu. Její součástí je i výstavba dvou propustků, přeložek vodovodu a plynovodu. Podél rekonstruovaného úseku vzniknou chodníky, veřejné osvětlení a autobusová zastávka. „Stav silnic druhých a třetích tříd není vždy zrovna ideální a jsem rád, že díky finančnímu příspěvku od státu jej můžeme vylepšit, protože z krajských peněz to rozhodně nemůžeme finančně vše pokrýt,“ řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro investice a dopravu.

Pracuje se i na několikasetmetrovém úseku silnice III/27014 v Jablonném v Podještědí, kde se řidiči dočkají nového povrchu, obnovy a doplnění dopravního značení. Hotovo má být letos v říjnu.

Nyní kraj hledá firmu, která opraví silnici číslo III/2624 mezi Českou Lípou a Kozly. „Jedná se o plán na dvě stavební sezony. Letos bychom chtěli zrekonstruovat most a v příštím roce navazující úseky silnice,“ popsal Sviták. Komunikace spojuje obce Sosnová, Kvítkov a Kozly s Českou Lípou. Rekonstrukce se týká části dlouhé 6,7 kilometru. Kromě nového povrchu nebudou chybět přeložky inženýrských sítí a doplnění svodidel.

Část oprav zaplatí evropské dotace

Kraji na opravy silnic přispívá i Evropská unie přes Integrovaný regionální operační program (IROP). Jednou z velkých akcí bude oprava silnice II/290 ze Sklenařic do Vysokého nad Jizerou s rozpočtem 64 milionů a příspěvek z IROP ve výši 38 milionů korun.

Rekonstrukcí procházejí silnice II/270 v úseku mezi Doksy a Dubou a III/2904 v Oldřichově v Hájích. Na jaře započala též dlouho očekávaná rekonstrukce silnice II/268 z Mimoně na hranici Libereckého kraje. Ke kompletní rekonstrukci dojde i na silnici II/262 Česká Lípa – Dobranov.

Podobně jako jiné kraje volá i Liberecký kraj po nastavení dlouhodobého systému přídělu peněz ze státní kasy krajům na opravy silnic. „Pro zlepšování stavu silnic považuji za nutné nastavit dlouhodobý systém jejich financování se zapojením výnosů ze spotřební daně z minerálních olejů a paliv. Návrh zákona Libereckého kraje se poslancům dvakrát nepodařilo zařadit na jednání poslanecké sněmovny. Pevně věřím, že v tomto případě bude platit rčení do třetice všeho dobrého,“ řekl hejtman Martin Půta.

Tagy Liberecký kraj seznam¨ SFDI silnice II. a III. tříd Státní fond dopravní infrastruktury
16 komentářů