Pendolino začne jezdit do Opavy, červnová nehoda zamíchala oběhy vozidel

Pendolino na mostě přes vodní nádrž Jesenice u Chebu. Foto: České dráhyPendolino na mostě přes vodní nádrž Jesenice u Chebu. Foto: České dráhy

Od 5. září nahradí jeden pár spojů mezi Prahou a Ostravou nově povinně místenkový InterJet, dojde k navýšení kapacit u rychlíků Berounka.

Jedna chybějící jednotka řady 680 pendolino a měnící se poptávka přinese od září změny v řazení některých dálkových vlaků Českých drah.

Od září přestanou České dráhy nasazovat pendolino o víkendech na spoje SC / IC Pendolino 512 / 515 Bohumín – Františkovy Lázně – Bohumín. Vysvětlují to poptávkou cestujících a nasazením kapacitnější soupravy. K trvalé změně každý den pak dochází u spojů 509 / 500 Praha – Ostrava – Praha, kde kvůli chybějící jednotce bude jezdit souprava InterJet, bude i nadále povinně místenkový. Ke změně u tohoto páru dojde od 5. září. „Tato změna je vyvolána menším počtem provozních jednotek Pendolino po červnové nehodě,“ potvrdil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„U vlaků 512 a 515 v úseku Praha – Františkovy Lázně sledujeme o víkendech ohromný zájem o cestování. Kapacita Pendolina zde už nestačí, a protože se jedná o ucelenou jednotku, není možné ji posílit o další vozy. V sobotu a v neděli proto nasadíme v celé trase na oba spoje klasickou soupravu sestavou z devíti moderních klimatizovaných vozů. Kapacitu vlaku tak navýšíme o více než 160 dodatečných míst k sezení,“ vysvětluje změnu řazení vlaků Petr Vondráček, ředitel odboru obchodu osobní dopravy ČD.

Pendolino napříč republikou ve všední dny

Do Františkových Lázní bude pendolino jako dosud jezdit od pondělí do pátku. V sobotu a v neděli pojedou oba vlaky v celé trase Bohumín – Františkovy Lázně a zpět jako spoje InterCity a v úseku Bohumín – Praha a zpět budou s povinnou rezervací. V celé trase pak bude nasazena klasická souprava s vozy 1. a 2. třídy, restauračním vozem, vozem s místy pro cestující na vozíku a s dalšími obvyklými službami ve vlacích InterCity.

Změna oběhů přinese úpravu i u víkendových vlaků IC 502 Opavan Opava východ (15:52) – Praha hl.n. (19:32), který jezdí v neděli, IC 508 Ostravan Bohumín (10:59) – Praha hl.n. (14:32), který jezdí v sobotu, a IC 519 Ostravan Praha hl.n. (23:40) – Bohumín (3:08), který jezdí v noci ze soboty na neděli a z neděle na pondělí. Tyto vlaky pojedou nově v kategorii SuperCity a bude na nich nasazena jednotka Pendolino.

Od prvního zářijového víkendu budou posilovány také páteční a některé nedělní spoje Berounka linky R 16 Praha – Plzeň – Klatovy / Železná Ruda o další vůz 2. třídy. V pátek odpoledne tak nabídnou České dráhy ve směru z Prahy do Plzně a Klatov dodatečných 320 míst k sezení.

Všechny změny v řazení vlaků budou platné do konce letošního jízdního řádu, tedy do 10. prosince 2022.

Tagy České dráhy InterJet pendolino SC Pendolino
139 komentářů