Parní sezona na JHMD definitivně nebude, polka při zkouškách ujela jen pět kilometrů

Lokomotiva U46.101 (polka) JHMD. Autor: Jan Píšala/JHMDLokomotiva U46.101 (polka) JHMD. Autor: Jan Píšala/JHMD

Letošní parní sezona na jindřichohradeckých úzkokolejkách je definitivně zrušená. Společnosti Jindřichohradecké místní dráhy se zkomplikovalo uvedení do provozu parní lokomotivy

Letošní parní sezona na jindřichohradeckých úzkokolejkách je definitivně zrušená. Společnosti Jindřichohradecké místní dráhy se zkomplikovalo uvedení do provozu parní lokomotivy U46.101; při první zkušebních jízdě se lokomotiva zvaná polka porouchala. Oprava, která probíhá už druhým rokem, se tak znovu protáhne. A firma zůstává bez páry.

„Oprava se bude řešit v následujících týdnech, bohužel je však již jisté, že do konce letní sezóny 2019 parní vlaky na úzkokolejku nevyjedou. Pozitivní zprávou je, že již známe příčinu skryté závady, před kterou lokomotiva ujela pět kilometrů naprosto bez jakýchkoliv komplikací,“ uvedla firma na facebooku.

Jan Píšala z JHMD deníku Zdopravy.cz potvrdil, že je na dvou místech poškozena mechanická část stroje, tedy rozvod. Firma poslala poškozené části na opravu do externí dílny. „Jsou to věci opravitelné, oprava ale bude časově náročná,“ uvedl Píšala. Podle něj by se mohly testy obnovit ve druhé polovině září, první cestující by se mohli svézt ještě letos, například na Mikuláše. Začátkem srpna po prvních zátopech firma dávala cestujícím naději, že se svezou ještě do konce prázdnin.

Firma se ocitla bez páry poté, co koncem loňského roku odstavila lokomotivu rešica (U46.0). Oprava polky pak nabrala zpoždění, podle původních plánů měla být připravena už na prázdniny. Po jejím dokončení se chce firma pustit do opravy své třetí parní mašiny, „sedmatřicítky“ U37.002.

Parní lokomotiva JHMD zvaná polka. Pramen: JHMD

Parní lokomotiva JHMD zvaná polka.
Pramen: JHMD

Tagy JHMD parní lokomotiva Top
7 komentářů