Parní lokomotivy se loučí s koridorem speciálními jízdam, od ledna je nepustí ETCS

Parní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický krajParní lokomotiva 555.0153 (Němka). Pramen: Pardubický kraj

Na trať míří Němka a Sedma.

Fanoušci nostalgických parních vlaků budou mít o víkendu jednu z posledních možností vidět na hlavním koridoru mezi Prahou a Brnem parní vlaky. Od ledna se zavedením výhradního provozu pod zabezpečovačem ETCS už parní lokomotivy na této trase vlaky nebudou moci tahat, nejsou vybaveny touto technologií.

Speciální jízdy pořádá o víkendu CityRail, KHKD a Muzeum starých strojů. O víkendu vypraví vlaky z Prahy do České Třebové a z České Třebové do Brna, rychlíky na sebe budou navazovat. Díky odložení Národního dne železnice dojde nakonec k neplánovanému souběhu s touto akcí, která proběhne v České Třebové o víkendu.

Plakát k rozlučce s parním provozem na koridoru.

Detaily o akci jsou na stránkách Pardubického kraje. Mezi Prahou a Českou Třebovou pojede parní lokomotiva Sedma 354.7152. Z Prahy pojede v 9:22, v České Třebové bude ve 13:33. O dvě hodiny později v 15:40 se mohou cestující vydat dalším vlakem až do Brna, v čele bude Němka 555.0153. V Brně bude v 18:35. Vlak z Prahy bude složen vozů řady Ce z 20. let minulého století, z České Třebové rychlíkovými vozy ze 30. let všech tří tříd. Ve vlacích bude řazen i bufetový vůz.

Z Brna pojede vlak zpět v neděli v 8:20, v České Třebové bude opět dvě hodiny pauza.

Ceník jízdného je zde.

Tagy 354.7 555.0153 CityRail ETCS a historická vozidla KHKD Muzeum starých strojů a technologií Žamberk parní provoz s ETCS
27 komentářů