„Parkování jako základní lidské právo.“ Zrušení dětského hřiště kvůli parkovišti prošlo zastupitelstvem

Sídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřiště

Proti kácení zeleně a zrušení dětského hřiště vznikla v Hostivaři petice. Podle politiků je však třeba kompromisu.

Pražské zastupitelstvo nevyužilo možnosti zamítnout vykácení stromů a zrušení dětského hřiště na Praze 15. Místo zeleně tam má vzniknout parkoviště, proti plánům vznikla petice, kterou podepsalo už 1120 lidí.

Projekt nového parkoviště připravuje magistrátní odbor projektové podpory. Má vzniknout na sídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři.

Místo hřiště má podle autorů petice vzniknout 23 parkovacích stání, prolézačky se mají přemístit do menšího prostoru vedle místní hospody Na Pahorku.

V okolí hřiště však chybí stovky parkovacích míst. Tento problém nevyřeší ani zrušení všech hřišť, vykácení všech stromů a vybetonování všech trávníků. Motoristé mají možnost parkovat na vzdálenějších parkovištích,“ uvádí se na stránkách petičního hnutí.

sdrSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí Zachraňme hřištěSídlišti Hornoměcholupská v Hostivaři, kde se má místo stromů a hřiště rozšířit parkování. Foto: Petiční hnutí

Petice požaduje upravit projekt na zklidnění dopravy ve třech ulicích sídliště (Bruslařská, Sáňkařská, Golfová) tak, aby nezahrnoval nahrazení stávajícího hřiště parkovištěm.

Rozhodnout musí rada

Zastupitelé na čtvrtečním jednání však pouze vzali petici na vědomí a pověřili radu města, aby zajistila průjezd složek IZS a petici vyřídila. To obvykle znamená jen formální odpověď autorům petice, že se jí zastupitelstvo a rada zabývaly.

Nemůžete čekat, že si koupíte auto a město se postará o parkování, říká místostarosta „přeplněné“ Prahy 7

Zastupitelé Prahy Sobě a Pirátů přitom navrhovali, aby zastupitelstvo přímo vyjádřilo s kácením nesouhlas a uložilo radě přepracování projektu bez nutnosti rušit hřiště.

Zastupitelstvo mohlo jasně zamítnout vykácení stromů a zrušení dětského hřiště na Praze 15. Místo toho se ale SPOLU, ANO a SPD alibisticky zdrželi a uvolnili tak cestu tomu, aby se na místě hřiště postavilo parkoviště,“ řekl k tomu autor pozměňovacího návrhu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Parkování jako základní lidské právo do Listiny základních práv a svobod? Kdy?” uvedla k neúspěšnému hlasování zastupitelka Pirátů Barbora Soukupová.

Odpověď v rámci rady bude mít na starosti radní pro infrastrukturu Michal Hroza (TOP 09). Ten vznik většího parkoviště podporuje s tím, že je nutné chápat kompromisy. V zákulisí se hovoří o tom, že je ve hře ještě upravená verze parkoviště, kdy by se kácelo jen minimum stromů a část hřiště by zůstala zachována.

Zastánci vzniku nových parkovacích míst argumentují například faktem, že v blízkosti se nachází jiné nově hřiště pro děti nebo že většina místních petici nepodepsala. Konečné slovo budou mít nyní magistrátní projektanti.

Tagy Adam Scheinherr hostivař nedostatek parkovacích míst parkování Praha 15
183 komentářů