Parkovací zóny v Praze se letos rozšíří do Braníku, Podolí, Krče a Michle

Parkovací automat, foto: TSKParkovací automat, foto: TSK

Parkovací zóny v Praze 4 se ještě letos rozšíří do Braníku, Podolí, Krče a Michle. Přesné datum radnice ještě upřesní,

Parkovací zóny v Praze 4 se ještě letos rozšíří do Braníku, Podolí, Krče a Michle. Přesné datum radnice ještě upřesní, předpokládá, že se tak stane na začátku prosince. Modré čáry na vozovku již byly na některých místech nakresleny, zatím jsou ale neplatné. Zóny ve čtvrté městské části platí od začátku července 2017 ale pouze v některých částech. Rezidenti platí za parkování 1200 korun ročně.

Protože první měsíce roku 2020, leden i únor, jsou pro takovou činnost nevhodné, vítá městská část Praha 4, že bude s největší pravděpodobností možné spustit připravenou akci před začátkem zimy,“ uvedl místostarosta Zdeněk Kovářík (ODS). O zavedení parkovacích zón rozhoduje pražský magistrát na návrh příslušné městské části.

Na některých místech v uvedených částech Prahy 4 se již začaly objevovat na vozovce modré čáry vyznačující zóny. Následovat bude rozmisťování dopravních značek. Do oznámení přesného data spuštění zón budou neplatné. Zóny jsou nyní v Praze 4 zejména v okolí stanic trasy metra C a u zastávek tramvají a autobusů MHD. Problémy s parkováním zaznamenala radnice v minulosti také u hranic s Prahou 2 a 5, v nichž začaly zóny platit dříve.

Vedení radnice nedávno vyzvalo magistrát, aby připravil celoměstský parkovací systém. Ten nynější, kdy jsou zóny pouze v některých městských částech, podle radnice vytváří bariéry pro pohyb obyvatel ve městě.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Kromě zmíněné Prahy 4 platí ve vybraných částech Prahy 5, 6 a 8. Jejich zavedení v budoucnu plánují Praha 9 a 10.

Pražský magistrát získal loni stejně jako předloni nejvíce peněz z parkovacích zón v Praze 1. Po odečtení nákladů to je asi 170,7 milionu korun, což bylo o necelých 60 milionů meziročně více. Radnice z této částky dostala polovinu. Celkem vybral magistrát v Praze 1 až 8 v roce 2018 zhruba 650,5 milionu, tedy o asi 130 milionů meziročně více.

ČTK

Tagy parkovací zóny Zóny placeného stání Praha
101 komentářů