Paříž před olympiádou prodlužuje síť metra. Během června postupně otevírá téměř 20 kilometrů a 14 stanic

Prodloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France Mobilités

Od příštího týdne začne jezdit metro i na letiště Orly.

Pár týdnů před olympiádou Paříž dokončila další velké rozšíření své sítě metra. Od minulého týdne jezdí vlaky na lince 11 po dalších 5,8 kilometrech nové trati.

Jde o prodloužení ze stanice Mairie des Lilas do nové konečné Rosny Bois-Perrier. Po trase vyrostly ještě stanice Serge Gainsbourg, Romainville-Carnot, Montreuil-Hôpital, La Dhuys a Coteaux Beauclair. Na nové konečné je současně přestup na linky RER a v budoucnu se zde linka propojí s nově budovanou linkou 15. Většina nové trasy vede pod zemí, po povrchu jede metro zhruba 800 metrů.

Prodloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 11 v Paříži. Foto: Île-de-France MobilitésProdloužení linky 14. Foto: RATP

K dalšímu prodloužení metra dojde příští týden. Na 24. června je naplánováno otevření dalších dvou úseků linky 14: na severu půjde o jednu zastávku z Mairie de St-Ouen do St-Denis-Pleyel, a dalších sedm na jihu mezi stanicí Olympiades a budoucí stanicí metra na letišti Orly. Stanice (Villejuif – Gustave Roussy) není  zatím hotové, do konce roku tu vlaky budou jen projíždět. Součástí investice do 14 kilometrů nové trati je i nové depo v Morangis.

Tagy Ile-de-France Mobilités metro v Paříži Paříž RATP
26 komentářů