Pardubický kraj si objednal nové motoráky pro trať z Pardubic do H. Brodu

Regionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický krajRegionova v barvách Pardubického kraje. Pramen: Pardubický kraj

České dráhy a Pardubický kraj uzavřely před Vánoci dodatek k velké desetileté smlouvě, který má zajistit obnovu vozového parku v

České dráhy a Pardubický kraj uzavřely před Vánoci dodatek k velké desetileté smlouvě, který má zajistit obnovu vozového parku v regionu. Obsahuje především povinnost Českých drah nasadit na trať 238 z Pardubic do Havlíčkova Brodu zbrusu nové motoráky. Dráhy to oznámily v tiskové zprávě.

Místopředseda představenstva drah Radek Dvořák to označil za zásadní milník. „Tato investice nám umožní zajistit na všech výkonech pro Pardubický kraj bezbariérová vozidla. S novými jednotkami by se cestující měli svézt od jízdního řádu 2022/2023,“ uvedl Dvořák.

Celkem půjde o sedm dvoudílných motorových jednotek. Dráhy je pro Pardubický kraj nakoupí v rámci velkého tendru na až 60 jednotek pro kraje v odhadované hodnotě 5,2 miliardy korun. Ten dosud nebyl uzavřen; vlaky z tohoto rámce si objednaly už i kraje Jihočeský a Vysočina.

Do vylepšení vlaků v Pardubickém kraji mají dráhy investovat kolem miliardy korun. Vedle akvizice nových motorových jednotek dojde i k vylepšení starších osobních souprav z 90. let z východoněmecké produkce a řídících vozů.

Řídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhy

Řídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhy

Obsluhovat budou hlavní koridor z Kolína přes Přelouč a Pardubice do Chocně, Ústí nad Orlicí a České Třebové. Šestnáct osobních vozů dostane modernější interiér, zásuvky, wifi nebo uzavřený systém WC. Sedm klimatizovaných řídicích vozů bude doplněno o zvedací plošiny. Vylepšením nyní procházejí také motorové vozy řady 810 a jednotky řady 814 Regionova.

Kontrakt o veřejných službách v přepravě cestujících mezi Pardubickým krajem a Českými drahami je uzavřen na deset let. Vlaky Českých drah by za tuto dobu měly v rámci smlouvy najezdit 47 milionů kilometrů za kompenzaci ve výši 5,8 miliardy Kč.

Tagy České dráhy motoráky Pardubický kraj
115 komentářů