Pardubický kraj podpoří zprovoznění parní lokomotivy 328.011

Parní lokomotiva 328.011. Foto: Letohradský železniční klubParní lokomotiva 328.011. Foto: Letohradský železniční klub

Klub na opravu lokomotivy vypsal veřejnou sbírku.

Letohradský železniční klub by měl získat výraznou podporu pro svůj plán na zprovoznění parní lokomotivy 328.011. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický slíbil klubu pomoc ve výši půl milionu korun. Celkové náklady na opravu jsou odhadovány na tři miliony korun.

Po jednání hejtmana s předsedou klubu Pavlem Mudruňkem to uvedl kraj v tiskové zprávě. Klub provozuje také  Železniční muzeum v Rokytnici v Orlických horách v Královéhradeckém kraji.

„Jeho aktivity podporujeme již delší dobu, stejně jako aktivity dalších spolků v regionu, což koresponduje s naším záměrem na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce a letním provozem historických parních vlaků,“ uvedl Netolický.

Spolek se snaží postupnými kroky a z velké části ve vlastní režii opravovat a zprovozňovat lokomotivu z roku 1956. „Na dílčí, avšak velmi nákladné a odborné práce jsme poskytli finanční prostředky již v minulosti a rádi bychom ještě v letošním roce poskytli půl milionu korun tak, aby bylo možné pokračovat obnovou samotného kotle lokomotivy,“ dodal Netolický.

Parní lokomotiva 328.011 byla vyrobena závodem ČKD Sokolovo v roce 1956 pod výrobním číslem 3704. Určena byla původně pro Severočeské doly výtopna Komořany. Po roce 1985 sloužila zemědělcům ze Slatiny nad Zdobnicí jako zdroj páry pro svou pařírnu a sušárnu brambor. Díky tomu se podařilo udržet lokomotivu v dobrém stavu.

Později se o lokomotivu začala zajímat skupina zaměstnanců lokomotivního depa v Letohradu, pozdější zakládající členové Letohradského železničního klubu. Následně v letech 1996 až 2000 najezdila na různých akcích přes 9 000 km. Po poslední jízdě, předčasně ukončené závadou na kotli byla lokomotiva uschována v Dolní Lipce a zakonzervována. Po vzniku projektu regionálního muzea v Rokytnici v Orlických horách byla lokomotiva v roce 2008 přemístěna do prostor výtopny a dlouhodobě zapůjčena jako exponát od Českých drah. Po ukončení nájmu se podařilo Letohradskému železničnímu klubu lokomotivu na konci roku 2019 odkoupit.

Klub současně pořádá i sbírku na opravu, informace jsou na jeho stránkách. Aktuální snímky z průběhu opravy jsou na facebookovém profilu klubu.

Tagy 328.011 Letohradský železniční klub Pardubický kraj
27 komentářů