Pardubický kraj chystá železniční muzeum v Dolní Lipce, soutěží projektanta

Parní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický krajParní lokomotiva 310.922. Foto: Pardubický kraj

Muzeum má využít soubor historických objektů v Dolní Lipce.

Pardubický kraj pokročil s přípravou nového nového železničního muzea v Dolní Lipce. Vypsal výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace. Předpokládaná hodnota stavby činí 62 milionů korun včetně daně. Projekt je jednou z priorit kraje v rámci operačního programu INTERREG Česko – Polsko.
Připravený projekt zahrnuje zejména rekonstrukci stávajících historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, významné pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea.

„Historické železniční depo v Dolní Lipce představuje jedinečný soubor historických objektů vypovídající o provozu parních lokomotiv v 19. století nacházející se v těsné blízkosti kolejiště a stávajícího vlakového nádraží. Cílem našeho projektu, na kterém spolupracujeme s Muzeem starých strojů, je vybudování muzea v areálu železničního depa, kde chceme přiblížit návštěvníkům provoz a historii vlakové dopravy konce 19. století, a to včetně vytvoření funkčního zázemí pro opravy a provoz historických parních vlaků se zachováním napojení na stávající železniční síť,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Kraj chce s polskou stranou vytvořit společné přeshraniční propojení s technickým muzeem v Dolním Slezsku prostřednictvím historických jízd parních vlaků. Součástí projektu je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea – vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky, přístřešek pro lokomotivy a nová točna.

Kraj chce získat budovy od Správy železnic, prodej již schválila správní rada. Musí ho ale ještě potvrdit vláda.