Pardubický kraj chce začít městům dotovat sdílená kola

Kola nextbike v Hradci Králové. Foto: NextbikeKola nextbike v Hradci Králové. Foto: Nextbike

Kraj věří, že by dotace pomohla přesunu lidí z aut na kola.

Města v Pardubickém kraji by mohly od příštího roku získat dotace na zavedení služby sdílených kol. Nový dotační program plánuje kraj, který to oznámil v tiskové zprávě po jednání s největším provozovatelem služby sdílených kol v Česku, společností nextbike Czech Republic.

Kraj si od rozšíření sdílených kol do měst slibuje slabší provoz aut ve městech. „Pardubický kraj by mohl pro příští rok vytvořit dotační titul, který by městům pomohl s náklady na provoz sdílených kol a občanům umožnil jízdu po dobu 15 minut zdarma,“ uvedl kraj v tiskové zprávě. Do patnácti minut jede podle dat nextbike 90 % všech uživatelů.

V kraji zatím funguje služba sdílených kol v Pardubicích. „Chceme systém sdílených kol nabídnout i dalším městům v regionu vypsáním dotačního titulu. Města by potom mohla uzavřít smlouvu s jakýmkoliv provozovatelem služby sdílených kol či elektrokol a nabídnout občanům 15 minut jízdy zdarma,“ uvedl náměstek pro dopravu Michal Kortyš.

Sdílená kola se podle zástupců kraje mohou stát alternativou k automobilové dopravě. „Věřím, že s finanční podporou od kraje by se mohlo jednat o zajímavou nabídku pro města, která chtějí motivovat svoje občany k ekologickému způsobu přepravy. Jsem přesvědčený, že pokud nabídneme lidem 15 minut jízdy zdarma, tak je to přesně ta doba, kterou ve většině měst potřebují k dopravě na autobus, vlak nebo do školy a do práce. Konkrétní umístění stanic s koly by si řešilo samo město, ale kraj by pomohl dotačním titulem s úhradou části nákladů. Konkrétní parametry dotačního titulu budeme nyní řešit, ale naším cílem je, abychom jej vyhlásili nejpozději na začátku roku,“ dodal Michal Kortyš.

Tagy Pardubický kraj sdílená kola
31 komentářů