Pardubický kraj chce nasadit za volant autobusů řidiče z krajské správy silnic

Autobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLineAutobusy SOR společnosti BusLine Pardubicko. Foto: BusLine

Informace o škrtech chybí ve vyhledávači IDOS.

Společnost BusLine Pardubicko v posledních dvou dnech mírně snížila počet nevypravených spojů, především díky výpomoci jiných dopravců. Celkem dnes nevyjede 109 spojů. To je oproti předchozím dnům zlepšení o několik desítek spojů denně.

Víme, že situace v Pardubickém kraji má do ideálního stavu daleko. V tuhle chvíli děláme maximum pro to, abychom každý den zvyšovali počet spojů v kraji a momentálně je počet nevypravených spojů okolo 7–10 %. Díky tomu, že nám teď pomáhají i další dopravci, se situace zlepšuje a věříme, že už brzy bude doprava v námi obsluhovaných oblastech pod kontrolou,“ uvedl BusLine na svém facebookovém profilu. Firma současně uznala, že komunikace výluk mohla být z její strany zvládnuta s předstihem a lépe.

Pardubický kraj uvedl, že řeší také výpomoc dalších dopravců či řidičů Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „Každý den s panem náměstkem Kortyšem komunikujeme s dalšími dopravci, velkými zaměstnavateli v regionu, ale i naší Správou a údržbou silnic Pardubického kraje ohledně možné personální výpomoci až formou sedmi řidičů, se kterými se nyní jedná. Tyto aktivity jsou primárním úkolem společnosti BusLine, která s námi podepsala smlouvu a ke všem jejím podmínkám se zavázala,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Písemné garance do konce července

Kraj bude chtít po dopravci do 31. července jednoznačnou písemnou záruku a rozpis směn na září. „Nesmí se stát, že začátek nového školního roku budou provázet jakékoliv komplikace. Půjdeme až do detailu jednotlivých spojů na území našeho kraje. Zároveň jsme firmě doporučili, aby na začátek školního roku připravila směrem k žákům kampaň jako omluvu za stávající situaci. Dovedu si opět představit, že bude ve formě krátkodobého odpuštění jízdného,“ dodal Netolický. BusLine si podle něj má promyslet, zda je z dlouhodobého hlediska schopen zajistit autobusovou dopravu v kraji ve všech čtyřech vysoutěžených oblastech.

Problémem výluk je i skutečnost, že se o nich dozví jen na stránkách BusLine nebo organizátora dopravy Oredo. Nejsou však ve vyhledavači spojení IDOS. „Snažili jsme se, aby na tomto vyhledávači byla zveřejněna zpráva, že pro přesnější informace mají cestující navštívit webový portál Pardubického kraje a společnosti OREDO. Ani toto bohužel není možné. Nemáme tak nyní reálnou možnost informovat všechny cestující, ale i nadále budeme na možnostech pracovat. Na našem webu a webu OREDO jsou spoje, které nevyjedou následující den zveřejňovány každý den mezi pátou a sedmou hodinou večerní,“ sdělil Michal Kortyš, náměstek pro dopravu. Aktuální informace jsou také v mobilní aplikaci IDS Iredo.

Tagy BusLine Pardubicko¨ Pardubický kraj
63 komentářů