Pardubické letiště ztrojnásobilo ztrátu, čeká na další peníze od města i kraje

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje letiště v Pardubicích, loni výrazně zvýšila počet cestujících, současně ale prohloubila svoji ztrátu.

Společnost East Bohemian Airport (EBA), která provozuje letiště v Pardubicích, loni výrazně zvýšila počet cestujících, současně ale prohloubila svoji ztrátu. Firma kvůli tomu očekává letos další finanční injekci od svých dvou akcionářů: Pardubic (66 %) a Pardubického kraje (34 %).

Vyplývá to z výroční zprávy, kterou EBA zaslala do sbírky listin v obchodním rejstříku. Pardubické letiště loni prodělalo 15,9 milionu korun, což je více než trojnásobek  roku 2017 (-5,2 milionu korun). Jedním z důvodů propadu bylo podle výroční zprávy uzavření dráhy v říjnu a listopadu. Podle zprávy představenstva bylo hospodaření lepší než plán.

Pardubické letiště loni zaznamenalo růst počtu cestujících o dvě třetiny na 147 tisíc cestujících. Počet pohybů na letišti ale klesl, výrazně ubyly lety takzvaného všeobecného letectví. Tržby loni stouply na 99 milionů korun, v porovnání s hodnotou 73 milionů korun v roce 2017 jde o nárůst o třetinu.

Letiště čeká letos výrazné snížení počtu cestujících: Ryanair zrušil linku z Pardubic do Londýna, zcela přestaly z letiště kvůli problémům s nedostatkem letadel Smartwings. Firma se chce proto zaměřit znovu na lákání ruských dopravců. O jaké dopravce a linky má jít letiště ve zprávě neuvedlo.

Výroční zpráva uvádí, že existuje shoda mezi akcionáři částečně kompenzovat ztrátu z loňského roku navýšením základního jmění o 11,9 milionu korun a posílit vlastní kapitál částkou 29,1 milionů korun. Podle pozvánky na valnou hromadu mělo být nakonec základní jmění navýšeno o 45 milionů korun.

Tagy East Bohemian Airport Letiště Pardubice
145 komentářů