dkv-spojujeme

Pardubické letiště loni odbavilo téměř 81 000 lidí, meziročně o 138 % víc

Boeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště PardubiceBoeing 737-800 společnosti Ryanair přistává v Pardubicích. Foto: Letiště Pardubice

Pardubické letiště jedná se zájemcem, který chce postavit halu na opravu menších VIP letadel.

Pardubické letiště loni přepravilo 80 796 cestujících, meziroční nárůst činí 138 procent. Předloni kvůli koronavirové pandemii klesl počet pasažérů na 34 238. Řekla to mluvčí společnosti East Bohemian Airport Mária Ministrová. Rekordní byl pro letiště rok 2013, kdy odbavilo přes 184 000 cestujících.

„Je to pro nás velice pozitivní výsledek a věříme, že příští sezona přinese ještě pozitivnější číslo,“ řekla Ministrová k loňskému výsledku.

Pravidelné linky maďarské nízkonákladové společnosti Wizz Air přepravovaly loni cestující z Pardubic do Lvova a Kyjeva. Irský Ryanair pokračoval s linkou do španělského Alicante. O dovolenkové sezoně chartery loni létaly jen do Burgasu v Bulharsku, nicméně zájem lidí cestovat se potvrdil, protože lety třikrát týdně byly vytížené, uvedla mluvčí. Letiště se i nadále muselo vyrovnávat s dopady pandemie. „Největší dopad na pravidelné linky měla nepředvídatelná covidová opatření pro návrat zpět do České republiky,“ řekla mluvčí.

Novinky pro letošní rok letiště ještě nepředstavilo, některá jednání nejsou uzavřená. Nabídka by ale podle mluvčí měla být pestřejší než loni. „Našim cestujícím chceme v příští sezoně nabídnout více charterových a pravidelných linek a zajistit pohodlné cestování z letiště. V současné době připravujeme seznam charterových a pravidelných destinací, které budou v nabídce z letiště včetně cestovních kanceláří, které budou dané destinace prodávat,“ řekla Ministrová.

Pardubické letiště k tomu jedná se zájemcem, který tam chce postavit halu na opravu menších VIP letadel. Jednání s Richardem Santusem, majitelem společnosti AeroPartner, zatím neskončila, dodala Ministrová.

Civilní letiště v Pardubicích funguje od roku 1994. Společnost EBA vlastní ze dvou třetin město Pardubice, z jedné třetiny Pardubický kraj. V minulosti se hodně orientovalo na ruskou klientelu, v letech 2015 a 2016 ale počty Rusů významně poklesly.

Tagy Letiště Pardubice PED
38 komentářů