Pardubice chystají po 40 letech vyřazení trolejbusů Škoda 14Tr, vypraví i historický vůz

Trolejbus Škoda 14Tr v Pardubicích. Foto: DPMPTrolejbus Škoda 14Tr v Pardubicích. Foto: DPMP

Trolejbusy 14 Tr přežily v provozu v českých městech téměř půl století, příští týden je vyřadí v Brně.

Dopravní podnik města Pardubic chystá třídenní rozlučku s pravidelným provozem trolejbusů Škoda 14Tr. K ukončení provozu dojde po více než čtyřiceti letech služby. Po ulicích města jezdí aktuálně již poslední trolejbus tohoto typu s evidenčním číslem 345.

Již v pátek odpoledne bude vypraven na linky 3 a 33. Na vybrané spoje bude mimořádně nasazen historický trolejbus Škoda 14Tr číslo 311.

V sobotu odpoledne bude v pracovním trolejbusu číslo 376 na třídě Míru poblíž zastávky U Grandu připravena výstava věnovaná 40 letům provozu trolejbusů Škoda 14Tr v Pardubicích. Poslední vůz bude jezdit odpoledne na mimořádných spojích linky 2.

V neděli v 9:30 se pak chystá společná jízda posledního provozního, historického a pracovního trolejbusu Pardubicemi s odjezdem ze zastávky Dukla, vozovna. Trolejbusy zastaví na různých místech kvůli focení. Pokračovat bude výstava v pracovním trolejbusu číslo 376 poblíž zastávky U Grandu na třídě Míru. Odpoledne pak budou poslední provozní a historický trolejbus na mimořádných spojích linek 2 a 13.

Pardubice jsou předposledním městem, kde trolejbusy 14Tr ještě jezdí. Brno se s nimi rozloučí o týden později. V českých ulicích jezdily trolejbusy z Ostrova 49 let. V případě Pardubic se ve městě vystřídalo celkem 71 trolejbusů tohoto typu, první vyjel do provozu na začátku roku 1983.

Tagy Dopravní podnik města Pardubic DPMP Škoda 14Tr
32 komentářů