Panoptikum Jablonec. Město zrušilo zbytečnou uzavírku, tramvaje začnou jezdit v neděli

Pohled na tramvajovou trať v Jablonci nad Nisou z Tyršových sadů do ulic Budovatelů a Poštovní. Foto: Petr Vitvar / www.mestojablonec.czPohled na tramvajovou trať v Jablonci nad Nisou z Tyršových sadů do ulic Budovatelů a Poštovní. Foto: Petr Vitvar / www.mestojablonec.cz

Po třech týdnech dopravního omezení kvůli naplánované velké opravě křižovatky ulici Poštovní a Budovatelů se provoz v Jablonci nad Nisou

Po třech týdnech dopravního omezení kvůli naplánované velké opravě křižovatky ulici Poštovní a Budovatelů se provoz v Jablonci nad Nisou včetně tramvajové linky z Liberce vrátí od neděle do běžného provozu, aniž by se skutečně něco opravilo. Město uzavírku zrušilo poté, co se proti stavbě odvolala čtveřice podnikatelů.

Odvolání tak zásadně nabouralo původní, detailně připravený harmonogram koordinace tří staveb, neboť s částečnou realizací se počítalo letos. Posun do příštího roku přinese mnohem větší omezení pro občany i pro firmy, které vůbec nemuselo nastat,“ konstatuje náměstek primátora pro rozvoj města Jakub Chuchlík (Piráti). Posun oznámilo město v tiskové zprávě.

Ve městě nastalo od začátku září velké omezení kvůli dlouho plánované rozsáhlé stavbě dešťové kanalizace koordinované s rekonstrukcí havarijního stavu jednotné (splaškové) kanalizace a vodovodu včetně výměny a zkapacitnění plynového vedení v dolním centru Jablonce. Rekonstrukce měla současně už připravit i stavbu prodloužení tramvaje do centra Jablonce.

Kvůli podanému odvolání město nemá pravomocné stavební povolení, na které navazovala povolení uzavírky křižovatky Poštovní a Budovatelů i zvláštního užívání komunikace 1/14 (ul. Budovatelů). „S ohledem na blížící se zimu nám nezbyla jiná možnost než posunout zahájení všech tří akcí do příštího roku. Náhradní autobusová doprava za tramvaj přestane jezdit o půlnoci 21. září a tramvaj se na koleje vrací v neděli 22. září ráno. Autobusy začnou jezdit po obvyklých trasách v pondělí 23. září ráno,“ říká náměstek Chuchlík.

Odvolání čtveřice podnikatelů bylo zcela účelové. Stavbu městské dešťové kanalizace, rekonstrukci splaškové kanalizace, vodovodu a vedení plynu si vzali jako rukojmí, aby zastavili stavbu prodloužení tramvajové trati,“ upozorňuje vedoucí odboru rozvoje Otakar Kypta. Město chtělo všechny opravy sítí provést najednou.

Odbor rozvoje časově sladil projekty města, SVS i Innogy s projektem rekonstrukce a prodloužení tramvajové trati tak, aby pokládka kolejového svršku mohla v roce 2020 plynule navázat v ulici Budovatelů, kde bude pod parkovištěm retenční nádrž pro oblast ulic Poštovní, Liberecká, Generála Mrázka a dalších. Bude tak sloužit k odvodnění lokality o celkové ploše cca 21,2 hektarů. „Přípravě tohoto složitého harmonogramu, koordinujícího práci mnoha zhotovitelů, předcházelo mnoho jednání se všemi zúčastněnými a přesné plánování tak, aby výstavba omezila občany i firmy v co nejmenší možné míře,“ uvedlo město ve zprávě.

Kvůli posunu realizace všech staveb na začátek příštího roku budou muset zhotovitelé jednotlivých projektů nasadit větší množství strojů i lidí ve více úsecích najednou, aby stihli termíny dokončení. „To více omezí dopravu, zásobování i chodce, než původně mělo. Ale jen tak můžeme stavby dle plánu dokončit v roce 2020,“ uzavírá Kypta.

Tagy Jablonec nad Nisou Top tramvaj Liberec - Jablonec nad Nisou
18 komentářů