Brno po letech sporů začne s likvidací stánků v podchodu pod hlavním nádražím

Prázdné stánky v podchodu pod brněnským hlavním nádraží. Foto: MMBPrázdné stánky v podchodu pod brněnským hlavním nádraží. Foto: MMB

Termín zahájení rekonstrukce podchodu zatím není jasný.

Brno může udělat další krok k proměně jednoho z nevábných míst v centru. Začne s likvidací některých stánků v podchodu pod hlavním nádražím. Podchod se má postupně dočkat rekonstrukce a zkulturnění.

Stánky v pátek předali městu zástupci společnosti Pliska Interactive Services Consulting, se kterou se město mnoho let soudilo. „Klíčový byl rozsudek krajského soudu, který koncem února pravomocně rozhodl, že stánky jsou nedílnou součástí podchodu, a tudíž patří městu Brnu,“ řekl radní pro oblast majetku Jiří Oliva.

Likvidaci stánků zajistí Brněnské komunikace, které jsou správcem podchodu. Stále také běží soud, který má rozhodnout o úhradě ušlého nájemného. Ten firma neplatila od roku 2014.

Všechny stánky ale zatím nezmizí. Město vede obdobné spory o vyklizení stánků s posledními dvěma subjekty. „Ty byly dříve přerušeny, neboť se čekalo právě na rozhodnutí soudu v kauze Pliska. Je dobře, že město má již nyní pravomocně potvrzeno, že stánky v podchodu jsou jeho součástí, a tedy majetkem města,“ dodal Oliva. Podle něj už jedna z firem, se kterou tyto spory vede, nabídla městu dobrovolné vyklizení.

První etapa rekonstrukce podchodu pod hlavním nádražím byla původně plánována na rok 2023. Vzhledem k její přílišné nákladnosti město nyní pracuje na změně projektové dokumentace, aby byly práce levnější a mohly začít v roce 2024.

Podchod získalo Brno do svého majetku v roce 2020. Má se změnit v obchodní pasáž s výtahy na nástupiště. Mramorový podchod pod brněnským nádražím slouží od 80. let, je umístěn mezi dvěma původními nádražními podchody. Je jedenáct metrů široký a 170 metrů dlouhý. Město přitom vedlo dlouholeté soudní spory o vlastnictví podchodu. Zatímco Správa železnic se k němu nehlásila, místní stánkaři ano.

Prázdné stánky v podchodu pod brněnským hlavním nádraží. Foto: MMBPrázdné stánky v podchodu pod brněnským hlavním nádraží. Foto: MMBPrázdné stánky v podchodu pod brněnským hlavním nádraží. Foto: MMBPodoba podchodu pod hlavním nádražím v Brně před uzavřením stánků. Foto: KAM BrnoVizualizace podchodu pod brněnským hlavním nádražím. Foto: KAM BrnoVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města BrnaVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města BrnaVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města BrnaVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města BrnaVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města BrnaVylepšený podchod pod brněnským hlavním nádražím, vizualizace. Pramen: Kancelář architekta města Brna
Tagy brno Brno hlavní nádraží podchod Brno
45 komentářů