Ostravské letiště bylo zavřené, horko uvolnilo panely v dráze

Boeing 737-800 v reklamních barvách Moravskoslezského kraje na Letišti Ostrava. Foto: FB Letiště OstravaBoeing 737-800 v reklamních barvách Moravskoslezského kraje na Letišti Ostrava. Foto: FB Letiště Ostrava

Horko výrazně ovlivnilo provoz na Letišti Ostrava. Kvůli vysokým teplotám došlo k uvolnění panelu na ranveji a letadla nemohla dvě

Horko výrazně ovlivnilo provoz na Letišti Ostrava. Kvůli vysokým teplotám došlo k uvolnění panelu na ranveji a letadla nemohla dvě hodiny přistávat. Lety musí odklánět do Brna.

Jako první problémy na dráze pocítili piloti letu společnosti Smartwings z Istanbulu do Ostravy. Chvíli piloti kolem Ostravy kroužili, zatímco se hasiči snažili kropit dráhu a odstranit problém s panelem. Nakonec odletěl do Brna.

Betonové desky se vlivem teploty roztáhly a posunuly se tak, že vytvořily „schody“. Pro pohyb letadla se tak stala dráha nepoužitelná. K otevření dráhy došlo před šestou hodinu večer, kdy na letišti přistál let Smartwings z Varny. Problém s panely nezmizel, letiště pouze zkrátilo výrazně dráhu. Neletěl ale přímo, před přistáním ještě čekal na povolení a kroužil chvíli nad Žilinou.

Došlo k uzavření dráhy kvůli její nezpůsobilosti pro letový provoz. Později byl obnoven, ale ne v celé délce,“ řekl mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma. Ostravské letiště má výhodu, že jeho ranvej je nadstandardně dlouhá. Po 19. hodině byl provoz obnoven.  Dráha byla naposledy opravena v roce 1985, kraj chystá její rekonstrukci.

Letiště Ostrava o problému zcela mlčelo. Na stránkách letiště nebylo uvedeno nic, stejně tak na sociálních sítích, informační linka byla obsazená.  Linku Ryanairu z Londýna uváděl jako zpožděnou ve chvíli, kdy letadlo přistálo místo Ostravy v Brně.

 

Tagy Letiště Ostrava
37 komentářů