Ostravská MHD po dvaceti letech změnila hlas

Svůj hlas dala do služeb ostravské MHD moderátorka Marika Tošková. Pramen: DPOSvůj hlas dala do služeb ostravské MHD moderátorka Marika Tošková. Pramen: DPO

Práce na výměně hlasu trvala několik měsíců. DPO nahrál přes 1300 unikátních zvuků o celkové délce přes tři hodiny.

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil nový hlas, který bude ve vozech ostravské MHD doprovázet cestující, například informovat o zastávkách. Svůj hlas dala do služeb MHD moderátorka Marika Tošková, po dvaceti letech končí spolupráce DPO s moderátorkou Yvettou Dadamovou.

„Tak jako se mění podoba titulních stran novin, nebo televizního studia, rozhodli jsme se i my pro změnu, od které si slibujeme zvýšení pozornosti cestujících k informacím, které v hlášeních zaznívají,“ uvedl šéf DPO Daniel Morys.

Práce na výměně hlasu trvala několik měsíců. Nově DPO nahrál přes 1300 unikátních zvuků o celkové délce přes tři hodiny. Z nahraných zvuků je zastávek přes 600, mezi nimi například 19 náměstí nebo sedm nádraží. Mezi nejkratší nahrané zvuky patří „a“, „přes“ „na“, „linka“, „směr“ nebo zastávky „Duha“, „Romo“, „Dubí“ a „Beta“. Mezi nejdelší nahrávky jediné zastávky patří třeba „Vratimov, Horní Datyně, Společenský dům“.

Rozhlasová moderátorka Yvetta Dadamová byla prvním jednotným hlasem ostravské MHD. Před ní hlásili zastávky řidiči, případně se využívaly jednoduché magnetofonové nahrávky. Dnes DPO kromě nově nahrané databáze používá k aktuálnímu informování cestujících v některých případech také hlášení, která jsou vytvořena technologií na syntetickou řeč.

Srovnání hlasů si můžete poslechnout na stránkách České televize.

Ostravský dopravní podnik dnes zároveň zveřejnil vánoční video

Tagy DPO hlášení
42 komentářů