Ostrava ukázala podobu nových tramvají od Škody

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil výslednou podobu nových tramvají Škoda ForCity Smart, které se v Ostravě objeví na podzim příštího

Dopravní podnik Ostrava (DPO) představil výslednou podobu nových tramvají Škoda ForCity Smart, které se v Ostravě objeví na podzim příštího roku. Jejich jméno má vybrat veřejnost.

Jde o tramvaje ze smlouvy, kterou podepsal DPO loni: celkem má Škoda Transportation dodat do Ostravy 40 tramvají v hodnotě 1,9 miliardy korun. V ostrém provozu na linkách DPO by se měly objevit po všech schvalovacích procedurách na podzim roku 2020. Kapacita nových tramvajových souprav je 200 cestujících.

Ostrava bude prvním městem v České republice i střední Evropě, kde bude tento typ tramvaje jezdit.

Tramvaje budou jezdit v tyrkysové barvě, která je poslední dva roky korporátní barvou DPO. „Při tvorbě designu nové ostravské tramvaje jsme se inspirovali charakterem města, tak aby design zapadal nejen do historického centra, ale i do průmyslových oblastí. Důraz je kladen na tvarovou čistotu, účelnost a bezpečnost jak pro cestující, tak pro kolemjdoucí,“ říká Tomáš Chludil, designer kolejových vozidel Škoda Transportation.

Vozidla budou plně klimatizovaná, vybavena wi-fi pro připojení k internetu, USB porty pro nabíjení mobilních zařízení cestujících, antivandalskými foliemi a vnějšími i vnitřními kamerovými systémy.

Věřím, že nová tramvaj se bude líbit. Veřejnost opět necháme vybrat její jméno,“ říká generální ředitel DPO Daniel Morys.

Vizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPOVizualizace tramvaje Škoda ForCity Smart pro Ostravu. Foto: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO Škoda ForCity Smart Škoda Transportation Top
27 komentářů