Osoby s invaliditou III. stupně mají při jízdě veřejnou dopravou novou 50% slevu. Stačí si zajistit QR kód

Od 1. července 2022 mohou osoby s invaliditou třetího stupně cestovat vlakovými a autobusovými spoji (kromě MHD) s 50% slevou.

Podmínkou je mít platný QR kód, který při přepravní kontrole předloží společně s průkazem totožnosti.

Ministerstvo dopravy společně s ministerstvem práce a sociálních věcí a Českou správou sociálního zabezpečení připravily zvýhodněné jízdné ve veřejné dopravě pro osoby s invaliditou třetího stupně. Od 1. 7. 2022 mohou cestovat v pravidelných spojích veřejné drážní a autobusové dopravy (mimo městské hromadné dopravy) se slevou 50 % z obyčejného jízdného.

Osoby s invaliditou III. stupně dnes nemají automaticky nárok na průkaz ZTP nebo ZTP/P, který svým držitelům umožňuje využívat slevy pro cestující určené státem. Invalidita třetího stupně je spojena s poklesem pracovní schopnosti a posuzuje ji Česká správa sociálního zabezpečení. V České republice se třetí stupeň invalidity týká zhruba 160 tisíc osob, ze kterých má část současně nárok na průkaz ZTP nebo ZTP/P a tedy i na slevy z toho plynoucí. Pro zbývajících zhruba 90 tisíc osob právě přichází nová 50% sleva.

Jak to bude fungovat?

Osoba s nárokem na slevu si při nákupu v e-shopu, mobilní aplikaci nebo pokladně konkrétního dopravce vybere z nabídky příslušný tarif pro osoby invalidní ve třetím stupni. K ověření nároku na slevu pak potřebuje QR kód, který si od 27. 6. 2022 může každý, na koho se nová sleva vztahuje, elektronicky zajistit na portálu eportal.cssz.cz, případně na okresní správě sociálního zabezpečení.

QR kód lze jednoduše uložit v elektronické podobě do mobilní aplikace OneTicket, případně ho mít u sebe ve vytištěné podobě. Při kontrole průvodčím nebo řidičem je potřeba předložit QR kód spolu s průkazem totožnosti, aby mohl být ověřen nárok na slevu.

Další informace lze získat na portálu ČSSZ nebo na infolince státního podniku CENDIS na tel.: 222 266 755. Dotazy je možné psát i na e-mail: info@oneticket.cz.

Tagy Cendis invalidita 3. stupně slevy v dopravě
21 komentářů