Osm měsíců omezení mezi Brnem a Mikulovem. Most přes Nové Mlýny vyjde ŘSD o čtvrtinu dráž

Most na silnici I/52 přes vodní dílo Nové Mlýny. Foto: GoogleMost na silnici I/52 přes vodní dílo Nové Mlýny. Foto: Google

Sdružení stavebních firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a Eurovia CS vyhrálo zakázku na stavbu nového mostu přes vodní dílo Nové Mlýny

Sdružení stavebních firem FIRESTA-Fišer, rekonstrukce, stavby a Eurovia CS vyhrálo zakázku na stavbu nového mostu přes vodní dílo Nové Mlýny na silnici I/52 z Brna do Mikulova a dál do Vídně. Pro řidiče bude stavba znamenat osm měsíců dlouhé dopravní omezení a objížďku po okolních komunikacích.

Podle údajů v registru smluv a na profilu zadavatele ŘSD za celou akci zaplatí 294 milionů korun bez DPH, odhadovaná cena byla přitom výrazně nižší: 231 milionů korun. Kromě vítězného sdružení podaly nabídku ještě Metrostav a slovenský Doprastav.

Podle mluvčího ŘSD Jana Studeckého bude stávající nosná konstrukce kvůli špatnému stavu demolována a na jejím místě postavena nová, tvořená spojitým nosníkem o 4 polích, s podporami v místech stávající spodní stavby. Součástí bude sanace spodní stavby a další související práce. „Jedná se o nezbytnou opravu mostu, jejíž technické řešení umožňuje nosnou konstrukci výhledově rozšířit,“ řekl Studecký.

Stavba mostu má začít při plné uzavírce zhruba na začátku března a potrvá do konce listopadu. Přesné objízdné trasy zatím ještě nejsou stanoveny, jedná se o nich. „Návrh objízdných tras vychází z dřívější několikadenní uzavírky při instalaci provizorního přemostění stávajícího mostu. Jejich konečná podoba je nyní v jednání,“ dodal Studecký.

Samotná stavba mostu vyjde na 188 milionů korun, zbytek připadá především na opravy krajských silnic, po kterých povede objížďka. Souběžně s mostem byla soutěžena i cyklostezka, investorem této akce je Jihomoravský kraj. Vyjde na zhruba 30 milionů korun.

ŘSD muselo už loni most uzavřít a nasunout na něj provizorní most, po kterém mohou řidiči jet jen dvacetikilometrovou rychlostí.

Řidiče čeká už dnes na mostě jedno omezení: proběhne oprava vyjetých kolejích na předpolí mostu pro zajištění bezproblémové zimní údržby. Provoz bude celý den veden jedním jízdním pruhem a řízen semaforem.

Tagy eurovia Firesta-Fišer I/52 Nové Mlýny Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
34 komentářů