Oprava rušné silnice I/38 potrvá o dva týdny déle, krajnice je v havarijním stavu

Oprava silnice I/38 u Pňova. Foto: ŘSDOprava silnice I/38 u Pňova. Foto: ŘSD

Řidiče čeká kyvadlový provoz do 19. července.

Řidiči na silnici I/38 mezi Poděbrady a Kolínem musí počítat s delším omezením, než bylo původně plánováno. Od dubna trvající oprava silnice u Pňova se protáhne o zhruba dva týdny. Doprava je zde vedena kyvadlově a řízena semaforem, dochází tak často ke zdržení i v řádu desítek minut.

Posun termínu oznámilo Ředitelství silnic a dálnic. „V průběhu prací v úseku č. 3, který začíná cca 300 metrů za mostem přes železniční trať směrem na Pňov, byly po odfrézování obrusné vrstvy zjištěny široké trhliny ve zbývajících asfaltových vrstvách při kraji pravé části komunikace,“ řekl Martin Buček z týmu komunikace ŘSD.

Provedená sonda podle něj potvrdila předpokládaný havarijní stav krajnice způsobený nevyhovujícím podložím, které nemá potřebnou únosnost. „Z tohoto důvodu se zahájila sanace celé takto poškozené části vozovky, kde je třeba odstranit neúnosné zeminy v aktivní zóně v tloušťce 600 mm do úrovně parapláně,“ dodal Buček.

Mapa opravovaného úseku na silnici I/38. Foto: ŘSD

Mapa opravovaného úseku na silnici I/38. Foto: ŘSD

Omezení by podle něj mělo skončit nejpozději 19. 7. Jde o úsek Pňov-Předhradí – Nová Ves, kterým podle posledního sčítání dopravy projede denně přes deset tisíc aut. Zakázku získalo sdružení firem Tannaco a Cesty SK. Do soutěže přišlo celkem osm nabídek, vítězná cena 11,76 milionu korun je výrazně nižší než odhadovaná cena 17,6 milionu korun. Důvodem opravy byl špatný stav povrchu vozovky. Opravou prochází celý úsek o délce 2,2 kilometru, který začíná před křižovatkou na Velim v obci Nová Ves a končí na hranici obce Pňov-Předhradí. Součástí opravy není most přes železniční koridor.

Tagy I/38 Ředitelství silnic a dálnic
15 komentářů