Oprava Libeňského mostu má začít za dva roky, vyjde na dvě miliardy

Libeňský most se má do pěti let zaskvět v původní kráse. Za dvě miliardy.

Téměř stoletý Libeňský most se má koncem roku 2025 zaskvět ve své původní kráse. Zásadní krok učinili pražští radní ve čtvrtek, když schválili vypsání zakázky na rekonstrukci. Práce mají začít v polovině roku 2022 a vyjdou dle dnešních odhadů na dvě miliardy korun.

Rada hlavního města svým rozhodnutím reaguje na nedávné zátěžové zkoušky, které ukázaly, že most architekta Pavla Janáka je stále v relativně dobrém stavu. Zakázka na jeho opravu se uskuteční systémem Design&Build. Součástí obnovy má být i výstavba nových ramp pro pěší a cyklisty na Rohanský ostrov, kde má vzniknout park.

Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Libeňský most po opravě. Vizualizace hl. m. Prahy. Zatěžování Libeňského mostu. Foto: TSK PrahaTramvaj 15T na Libeňském mostě, ilustrační foto. Foto: Jan SůraDetaily stavu Libeňského mostu. Foto: TSKDetail stavu oblouků Libeňského mostu na holešovické části. Foto: Jan SůraLibeňský most, část na holešovické straně. Foto: Jan SůraLibeňský most. Foto: TSKDetaily stavu Libeňského mostu. Foto: TSK

„Je to neuvěřitelný příběh, k zemi měl jít most, na který se 92 let nesáhlo, a přitom zvládl zkoušky s extrémní zátěží 547 tun. Jasně se tedy ukázalo, že správnou cestou je rekonstrukce, zatěžovací zkoušky nám navíc daly do ruky velmi podrobná data, díky kterým se vyhneme slepým cestám,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, který ještě před vstupem na magistrát založil v roce 2015 iniciativu „Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat“.

Spojenou zakázku na projekt a rekonstrukci vypíše Technická správa komunikací (TSK) v říjnu. „Projekt rekonstrukce počítá s plánem města na obnovení rekreační funkce Rohanského ostrova. Z Libeňského mostu se na něj pohodlně dostaneme i s kočárkem nebo na kole díky rampám. Ostrov se stane novým krásným parkem vedle nově obnoveného ramene Vltavy,“ doplnil Scheinherr.

Libeňský most (spíše soumostí) měří 1 200 metrů. I po rekonstrukci zůstane stejně široký, tedy 21 metrů, a bude mít kromě dvou tramvajových kolejí v každém směru jeden pruh pro auta, jeden pro cyklisty a jeden pro chodce. Pěší a cyklistický provoz zůstane zachovaný i během rekonstrukce.

Tagy Libeňský most praha rekonstrukce Libeňského mostu
56 komentářů