Oprava hlavní mladoboleslavské třídy vyjde o třetinu levněji, potrvá dva roky

Třída Václava Klementa, Mladá Boleslav. Zdroj: Mapy.czTřída Václava Klementa, Mladá Boleslav. Zdroj: Mapy.cz

Kromě opravy dojde i k úpravám řešení celé třídy Václava Klementa.

Středočeský kraj udělal předposlední krok k zahájení opravy nejvytíženější ulice v Mladé Boleslavi. Na dnešním jednání rady vybral zhotovitele opravy Třídy Václava Klementa. Pokud nepřijdou námitky, zbývá jen uzavřít smlouvu.

Vítězem se stalo sdružení firem Colas CZ a H-Intes, které nabídlo cenu necelých 227 milionů korun. Oproti odhadované hodnotě (335 milionů korun) spadla cena v soutěži o třetinu. Společnými zadavateli veřejné zakázky jsou Krajská správa a údržba silnic (KSÚS), Město Mladá Boleslav a Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav.

Během akce, která zabere 25 měsíců, dojde nejen k opravě 1,14 kilometru dlouhého úseku mezi Bondy centrem a křižovatkou s ulicí 17. listopadu. „Nově rozšířená komunikace je koncipována jako směrově rozdělená, vždy se dvěma až třemi pruhy v každém směru. Součástí stavby budou i nové autobusové zálivy, které však nebudou součástí jízdních pruhů. Oddělení protisměrných pruhů zajistí pásmo zeleně, provoz na křižovatce zjednoduší bypassy a ostrůvky,“ popisuje celý projekt Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy. Stavba je podle něj s ohledem na množství inženýrských sítí a přeložek velmi komplikovaná.

Tři stavební sezóny

Po úpravách by mělo dojít i k jednoduššímu vyjíždění z parkovišť automobilky. Stavba má začít v říjnu, vzhledem k technologickým přestávkám přes zimu zabere tři stavební sezóny.

Město věří, že na rekonstrukci třídy Václava Klementa naváže Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dlouho chystanou úpravou kruhové křižovatky s Průmyslovou ulicí. Kraj má zajištěné finance ze SFDI a zaplatí 231,7 milionu korun, město 103,13 milionu korun a Vodárny a kanalizace Mladá Boleslav pak 1,25 milionu korun. Město zajistilo projektovou dokumentaci včetně vydání územního rozhodnutí, stavebního povolení, autorského dozoru a komplexní majetkoprávní přípravy. Platit bude stavební objekty, které nejsou součástí komunikace, a pozemky pod třídou převede bezúplatně na kraj. Zavázalo se také udržovat dešťovou kanalizaci.

Součástí projektu je i cyklostezka, na kterou chce město žádat dotaci 29 milionů korun. Předem ale avizovalo, že pokud dotaci nezíská, nebude cyklostezka provedena v plném rozsahu a dokončí se pouze nejnutnější návaznosti v křižovatkách.

Tagy Colas CZ H-Intes Mladá Boleslav Středočeský kraj Třída Václava Klementa
9 komentářů