Opava – Ostrava 3 Kč, Praha – Brno 44 Kč. První dopravce už prodává se státní slevou

Cestující na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan SůraCestující na pražském hlavním nádraží. Foto: Jan Sůra

RegioJet začal jako první prodávat jízdenky na cesty po 1. září i pro skupiny občanů, kterým předchozí vláda bez důvěry

RegioJet začal jako první prodávat jízdenky na cesty po 1. září i pro skupiny občanů, kterým předchozí vláda bez důvěry výrazně zlevní cestování. V řadě případů zlevní jízdenky na ceny pod dvacet haléřů za kilometr.

Například za 28 kilometrů dlouho cestu z Opavy do Ostravy – Svinova zaplatí od 1. září senioři nad 65 let 3 koruny, tedy necelých jedenáct haléřů na kilometr. V ceně přitom bude i lahev vody nebo denní tisk. Podobně klesnou i ceny na ostatních linkách. „Cestující se slevami budou mít nárok ve své třídě na stejný servis, jako naši ostatní klienti,“ potvrdil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

I když ministerstvo financí v cenovém výměru uvedlo, že „zlevněné (zvláštní) jízdné platí v železniční osobní dopravě v rámci integrovaných veřejných služeb pouze ve 2., základní, ekonomické vozové třídě odpovídající nejnižšímu standardu nabízenému dopravcem“, nakonec bude platit v případě RegioJetu nejen ve třídě Lowcost, ale i Standard a Relax. Tak jako dosud v případě studentských slev nebo pro zdravotně postižené.

V minulosti jsme s RJ o tom, jak uchopit jejich tarify jednali. Bylo nám vysvětleno že tarify nejsou třídy, resp. tarif „Relax“ nemá charakter 1. třídy a je možné ho považovat za 2. třídu. Nižší tarif je pak pouze dodatečnou komerční slevou zohledňující odlišný charakter poskytovaných služeb,“ řekla Lenka Rezková z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Ministerstvu podle ní systém komerčních slev nevadí. „Pokud ušetří cestující, ušetří na kompenzacích i ministerstvo dopravy,“ dodala Rezková. Kompenzace se dopočítávají do plnocenné jízdenky v rámci této komerční slevy.

České dráhy zatím s prodejem jízdenek s novými státními slevami čekají na 1. září. „Platnost slev je od 1. září a jízdenky za nový tarif začneme prodávat od 1. září,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Slevy začnou platit ve vlacích a autobusech 1. září pro seniory nad 65 let a studenty až do 26 let. Za jízdenku zaplatí 25 % toho, co bude platit běžný cestující.

 

Tagy České dráhy RegioJet státem nařízené slevy od 1. září
146 komentářů