dkv-spojujeme

Opakované vítězství Eurovie a spol. na Žabovřeské. Pokračování brněnského okruhu vyjde o 87 milionů korun dráž

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Šéf ŘSD věří, že pokračování dvoumiliardové stavby začne ještě letos.

Sdružení firem Eurovia, Hochtief a Subterra míří za vítězstvím v dvoumiliardové zakázce na pokračování velkého městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Ředitelství silnic a dálnic dnes oznámilo, že se sdružení stalo vítězem soutěže na druhou etapu této stavby. ŘSD musí zakázku soutěžit podruhé, první pokus padl po řízení u antimonopolního úřadu.

„Pokud nebudou podány námitky, stavba se zahájí nejpozději v listopadu letošního roku,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl na Twitteru. Sdružení nabídlo cenu 2,035 miliardy korun. Druhá nabídka v tendru byla o 300 milionů korun vyšší. Stavbu může zastavit opět podání námitek a řízení u antimonopolního úřadu.

Sdružení stejných stavebních firem podalo nejvýhodnější nabídku i v prvním tendru, tehdy přišlo s cenou 1,948 miliardy. Soutěž ale zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže a silničáři museli vypsat novou. Nabídkám z první soutěže přizpůsobili i předpokládanou cenu, když ji zvýšili z 1,6 miliardy na 1,95 miliardy. Ani tak se ale pod ni nikdo ze soutěžících nedostal, ačkoliv ceny v silničních tendrech v posledních měsících kvůli krizi spíše klesají pod odhady.

Trasa II.etapy VMO Žabovřeská

Trasa II.etapy VMO Žabovřeská

Stavba je pro Brno strategická. Zahrnuje přeložení tramvajové tratě do tunelu pod Wilsonovým lesem, což umožní rozšířit stávající dvoupruhovou silnici na směrově rozdělenou čtyřpruhovou komunikaci. Jde o zhruba kilometrový úsek. Tramvajová výluka potrvá dva roky.

ÚOHS zrušil první soutěž na popud firmy Ing. Július Lapdavský Deštrukprojekt ze slovenské Rožňavy kvůli požadavku na předložení platného dokladu o oprávnění k podnikání v předmětu činnosti montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení. Podle ÚOHS byl nadbytečný a nepřiměřený a vytváří bezdůvodné překážky hospodářské soutěže.

Stavba Velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská I. Ilustrační foto. Pramen: ŘSDVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: BrnoVizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno
Tagy brno eurovia Hochtief I/42 VMO Žabovřeská Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Subterra Top Žabovřeská
27 komentářů