Opakovaná soutěž na PPP poradce na D35 přilákala tři soutěžící

Vizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSDVizualizace portálů tunelu Dětřichov na D35. Foto: ŘSD

Poradce má připravit podklady pro výběr koncesionáře.

Celkem tři nabídky přišly ministerstvu dopravy v opakované soutěži na poradce, který má připravit soutěž na PPP financování a výstavbu části dálnice D35. Předchozí tendr muselo ministerstvo dopravy kvůli chybám zrušit.

Úsek Opatovec – Mohelnice má být po části D4 druhou dálnicí, kterou stát nechá postavit a následně provozovat soukromé firmy.

Zadavatel obdržel celkem tři nabídky. Zadávací řízení na transakčního poradce je tak nyní ve fázi posouzení a hodnocení nabídek. Posouzením a hodnocením nabídek byla zadavatelem pověřena komise, proto v tuto chvíli bohužel nelze odhadovat dobu, po kterou komise bude nabídky posuzovat a hodnotit. Naším cílem však je ukončit zadávací řízení, tj. uzavřít smlouvu, v co nejkratší možné době,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka. Ministerstvo kvůli dotazům soutěžících postupně posunulo termín pro podání nabídek o měsíc.

SeznamZprávy.cz: Ministerstvo musí zrušit soutěž na poradce pro stavbu D35

Jde o stejný postup jako u D4, kde výběru takzvaného koncesionáře předcházela soutěž na poradce pro samotný velký tendr. Tehdy zakázku vyhrálo sdružení White & Case, Česká spořitelna a Obermeyer Helika. Vítěz poskytne komplexní právní, finanční, ekonomické a technické poradenství pro samotný výběr koncesionáře.

Zařazení dvou úseků D35 do výstavby formou PPP schválila loni vláda. Jde, zjednodušeně řečeno, o systém výstavby dálnice na dluh. Dálnici postaví soukromý investor, bude se o ni i vybranou dobu starat. Stát mu bude platit za užívání silnice. V případě D35 půjde o úseky Opatovec – Staré Město a Staré Město – Mohelnice. Součástí bude i budoucí nejdelší český silniční tunel Dětřichov.

Tagy D35 D35 Opatovec - Staré Město D35 Staré Město - Mohelnice Ministerstvo dopravy PPP
11 komentářů