Omezte rychlost na dálnicích na 100 km/h, vyzval šéf německých odborářů

Z provozu na německé dálnici. Foto: John_h / Pixabay.comZ provozu na německé dálnici. Foto: John_h / Pixabay.com

Omezení rychlosti má být podle něj dočasné. Je i proti snížení spotřební daně na paliva.

Do debat o omezení rychlosti na německých dálnicích vstoupil nový silný hlas. Pro jeho zavedení kvůli se vyslovil šéf centrální německé odborové organizace Deutscher Gewerkschaftsbund (DGB) Reiner Hoffmann. DGB zastřešuje odborové organizace s téměř šesti milióny členů.

„Měli bychom dočasně zavést omezení rychlosti na 100 na dálnicích a 30 ve městech, abychom omezili spotřebu energie. Je správné šetřit každou kapku benzínu. Ale to ještě není odpověď na naše hluboké strukturální problémy,“ řekl v rozhovoru pro server WAZ.de.

V Německu se o zrušení neomezené rychlosti (která v praxi není zdaleka na celé dálniční síti) mluví několik let. Zatímco dlouhodobě toto téma prosazují hlavně Zelení kvůli klimatické změně či bezpečnosti, s útokem Ruska na Ukrajinu sílí hlasy pro omezení i z jiných důvodů: energetické závislosti na Rusku. Snižování rychlosti navrhla minulý týden Mezinárodní energetická agentura. Ekologická organizace Greenpeace uvedla, že by snížení rychlosti zvýšilo plynulost dopravy a zvýšilo účinnost spalovacích motorů.

Šéf DGB mluví o dočasném opatření, vyzývá ale současně k debatám o energetické bezpečnosti. Odmítl návrhy na snížení spotřební daně, ke kterému už přistoupily některé země. „To pomáhá petrolejářskému průmyslu a majitelům SUV. Nikoliv těm, kteří auto používají pro dojíždění,“ uved Hoffmann. Podle něj by bylo vhodní, aby naopak vláda zavedla sociální příspěvek na mobilitu. Ten by umožni peníze použít například i na veřejnou dopravu.

Tagy Německo neomezená rychlost na dálnicích snížení rychlosti snížení rychlosti ve městech snížení spotřeby pohonných hmot
163 komentářů