Olomoucký úřad povolil změnu rozhodnutí pro stavbu úseku D1 u Přerova

Stavba D1 Přerov - Lipník. Pramen: ŘSDStavba D1 Přerov - Lipník. Pramen: ŘSD

Stavební odbor olomouckého magistrátu v úterý povolil změnu územního rozhodnutí pro stavbu nového více než desetikilometrového úseku dálnice D1 mezi

Stavební odbor olomouckého magistrátu v úterý povolil změnu územního rozhodnutí pro stavbu nového více než desetikilometrového úseku dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. Její příprava tak může pokračovat. Informace se objevila na úřední desce magistrátu.

Stavba tohoto nového úseku, který naváže na už takřka dokončenou část mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem, se ale zdrží. Silničáři totiž zrušili zakázku na zhotovitele. Podle nových odhadů bude dálnice mezi Přerovem a Říkovicemi otevřena nejdříve v roce 2024.

Základní směrové vedení hlavní trasy nového dálničního úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi se po schválení úpravy územního rozhodnutí nezměnilo. Nejvýznamnější změnou oproti původnímu projektu je jiný tvar mimoúrovňových křižovatek Přerov – sever a Přerov – západ, jejichž plošný rozsah se díky tomu zmenšil.

Budoucí D1 Říkovice - Přerov. Pramen: ŘSD

Budoucí D1 Říkovice – Přerov. Pramen: ŘSD

Územní řízení pro obchvat Přerova bylo v březnu 2017 zahájeno na stavebním úřadě v Přerově, avšak kvůli podnětu organizací Děti Země a Voda z Tetčic bylo loni v létě přeloženo do Olomouce. Spolky totiž upozornily na riziko podjatosti vedení Přerova.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) očekává, že schválená změna územního rozhodnutí ke stavbě by měla nabýt právní moci v příštím roce na jaře. Stavební povolení proto chce podle současných plánů vyřídit do června 2020. Nové výběrové řízení na zhotovitele stavby by mělo začít také v příštím roce.

Desetikilometrový úsek z Přerova do Říkovic je posledním na D1, který se zatím nestaví. Stavba přitom měla začít podle původních plánů už vloni, kvůli problémům kolem územního řízení však nabrala zpoždění.

Stavbu zdržely zejména námitky ekologických aktivistů Děti Země, kvůli jejich opakovanému napadání územního řízení ŘSD nestihlo vyřídit stavební povolení v dříve plánovaném lednovém termínu. Kvůli průtahům v přípravném řízení se navíc změnily poměry mezi zájemci a jejich kvalifikací pro stavbu.

Úsek Říkovice – Přerov po dostavbě naváže na téměř 14 kilometrů dálnice mezi Lipníkem nad Bečvou a Předmostím u Přerova. Tato část by se měla otevřít ještě letos. Stavba dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem začala v roce 2016. Dálnice D1 by měla mít po kompletní dostavbě celkem 376 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu až k polským hranicím.

Dálnice D1 má spolu s vnitřním průtahem Přerova zlepšit neutěšenou dopravní situaci v tomto městě.

ČTK

Tagy D1 dálnice Říkovice - Přerov územní řízení
35 komentářů