Olomoucký kraj zdraží od příštího roku papírové jízdenky. Cena elektronických zůstane

Ilustrační foto.. Jednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhyIlustrační foto.. Jednotka Stadler GTW v barvách Českých drah pro Olomoucký kraj. Foto: České dráhy

Kraj chce ušetřit, poukazuje na snížení ekologické stopy díky omezení tisku na speciální papír.

Zdražení papírových jízdenek o zhruba 15 % chystá od 1. ledna Olomoucký kraj. Ceny se oproti stávajícím zvýší u všech jízdních dokladů prodaných v papírové podobě, a to i v případě platby za jízdné platební kartou.

Zdražení se nedotkne jízdních dokladů za zavazadlo, psa a kolo a zvýšení se netýká ani ceny papírových jízdenek jednotlivých MHD. Při nákupu elektronických jízdních dokladů se pro cestující nic nemění.

Kraj poukazuje na výhody, které nabízejí elektronické jízdenky v porovnání s papírovými. Elektronickou jízdenku lze kdykoliv vrátit a cestující dostane zpět nevyužitou část jízdného. Pokud uplatňuje slevu na jízdné, což se týká dětí ve věku od 6 do 18 let, studentů od 18 do 26 let a seniorů starších 65 let, při odbavení se nemusí prokázat žádným dalším průkazem. Protože jsou zakoupené jízdenky nahrané na profilu cestujícího v systému e-shopu, jsou k dispozici i v případě ztráty mobilního telefonu či platební karty.

Dalšími argumenty pro elektronické jízdné jsou podle kraje zrychlení odbavení ve vozidlech, vyšší zabezpečení proti případnému zneužití a snížení ekologické stopy díky omezení tisku na speciální papír.

Zdražení jízdenek okomentoval pro web Hanácká drbna hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek, který má nyní na starost krajskou dopravu. „Důvodů ke změně ceny jízdného v papírové formě je několik. Nejen, že se neustále zvyšují nákladové vstupy, které se propisují i do ceny papíru, navíc manipulace s hotovostí přináší svá rizika, odbavení papírovou jízdenkou s sebou nese i výrazné zpomalení odbavování, což je doložení nároku na slevu, poškození QR kódu nebo již samotný nákup,“ řekl.

Příklady zdražení

Podívali jsme se na změny cen při nákupu jednotlivé a měsíční jízdenky na dvě a tři libovolné zóny, což v praxi pokrývá například cesty do práce nebo do školy z menší obce do většího města.

Zdražení papírových jízdenek pro IDSOK + 71, jednotlivá a měsíční, Olomoucký kraj, všechny zóny. Zdroj: IDSOKZdražení papírových jízdenek pro 2 resp. 3 zóny, jednotlivá a měsíční, Olomoucký kraj, všechny zóny. Zdroj: IDSOKZdražení papírových jízdenek na 24 hodin, Olomoucký kraj, všechny zóny. Zdroj: IDSOK

Krajem nabízených jízdenek nazvaných KOMBI ZÓNA, které umožňují zvýhodněné cestování mezi stejným výchozím a cílovým místem několika zónami za použití vícero prostředků veřejné dopravy a odlišných tras, se zdražení také dotkne. Jejich aktualizovaný ceník najdete na webu IDSOK.

Jak pořídit elektronickou jízdenku

e-shopu je možné koupit časové jízdenky, které platí v dopravních prostředcích všech dopravců zapojených do Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (IDSOK). K nákupu jízdenek slouží rovněž krajská mobilní aplikace MobilOK new.

Tagy elektronické jízdenky IDSOK jízdné KIDSOK mobilní aplikace MobilOK new Olomoucký kraj zdražení jízdného
27 komentářů