Olomoucký kraj bude uznávat režijky, ČD je vykompenzují. Jak a kolik zaplatí, není jasné

Vlak z Olomouce do Uničova. Foto: České dráhyVlak z Olomouce do Uničova. Foto: České dráhy

Olomoucký kraj uzavře s Českými drahami brutto smlouvy na obslužnost regionu v dalších letech. Tržby budou příjmem i rizikem kraje.

Olomoucký kraj uzavře s Českými drahami brutto smlouvy na obslužnost regionu v dalších letech. Tržby budou příjmem i rizikem kraje. I přesto, že dosavadní smlouva je netto, počítá kraj i do budoucna s uznáváním režijních jízdenek. Na rozdíl třeba od Plzeňského kraje.

„Olomoucký kraj v tuto chvíli respektuje platnou legislativní úpravu. Pokud se nezmění a zůstane ve stávajícím znění, platí režijní jízdenky v našich spojích a ČD nám poměrnou část jejich ceny budou kompenzovat,“ uvedla mluvčí kraje Eva Knajblová.

Dotkla se tím obecného problému, protože výše kompenzace není jasná. „Je potřeba počkat, až skončí jednání v této věci. Problematiku jízdních výhod upravuje zákon číslo 77/2002. Na základě něj vydává ministerstvo dopravy Tarif jízdného a přepravného pro přepravu zaměstnanců akciové společnosti České dráhy, zaměstnanců státní organizace SŽDC, zaměstnanců ministerstva dopravy a Drážního úřadu. My budeme samozřejmě postupovat podle výše zmíněného zákona a Tarifu, který MD na další grafikon schválí. Zatím se tak nestalo a vše je teprve v řešení,“ sdělil mluvčí drah Radek Joklík.

Zatím tedy není jasné, jak režijky dopadnou. Jejich dnešní podobu zafixovalo v prosinci 2017 memorandum, které podepsalo ministerstvo dopravy, dráhy, SŽDC a odbory. Memorandum bylo uzavřeno na dva roky, tudíž letos v prosinci vyprší. Podle memoranda je dnes cena režijky pro zaměstnance 1100 korun. „O Vámi uváděné problematice se stále jedná, až bude jednání ve finální fázi, poskytneme Vám podrobnosti,“ reagovala na dotaz mluvčí ministerstva doprava Lenka Rezková.

Tagy České dráhy Olomoucký kraj režijky
94 komentářů