Olomouc zrenovuje zastávku U Bystřičky, 207 metrů kolejí s novými sloupy vyjde na 14 milionů

Zastávka U Bystřičky projde rekonstrukcí za miliony. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.czZastávka U Bystřičky projde rekonstrukcí za miliony. Foto: Jan Meichsner / Zdopravy.cz

Práce vyjdou dohromady na 23 milionů korun. Půjde o druhou zastávku vídeňského typu ve městě.

Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) ve spolupráci s magistrátem zrenovuje tramvajovou zastávku U Bystřičky, a to i s přilehlými komunikacemi. Práce by měly vyjít dohromady na 23 milionů korun.

Nejviditelnější proměnou projde zejména nástupiště samotné zastávky. Ta bude po dokončení druhou zastávkou vídeňského typu ve městě. První stojí od roku 2011 u výstaviště Flora. Takový typ zastávky umožňuje cestujícím pohodlnější nástup do tramvají a zároveň nechává část prostoru volnou pro automobilovou dopravu.

Náklady na přestavbu si mezi sebou rozdělí dopravní podnik a město. DPMO pokryje výdaje na nové trakční vedení a opravu kolejí. „Budou vyměněny koleje v délce 207 metrů. Tedy 103,5 metru v každém směru,“ vysvětluje mluvčí DPMO Anna Sýkorová. Na místě vznikne také pětice nových trakčních sloupů. To vše za cenu 14 milionů korun.

Zbývajících 9 milionů vynaloží město na renovaci zastávky, zvednutí nástupišť, novou cestu a chodníky. Všechny stavební práce by měly začít na jaře a být hotovy do 30. června letošního roku.

Od prvního prázdninového dne je totiž po dvouleté pauze naplánovaná obnova tramvajového provozu po Masarykově třídě. Tramvaje tehdy mají poprvé projet i po nově zrekonstruovaném mostě, který je ve přestavbě od roku 2020.

Tagy dělení zakázek Dopravní podnik města Olomouce DPMO Olomouc
5 komentářů