Olomouc zavádí jízdné zdarma pro doprovod nejmenších dětí

Tramvaj EVO 1/o v Olomouci. Foto: DPMOTramvaj EVO 1/o v Olomouci. Foto: DPMO

Podmínkou pro bezplatnou přepravu je doložení věku dítětě.

Olomouc rozšíří možnost bezplatné přepravy v městské hromadné dopravě o novou skupinu cestujících: doprovod nejmenších dětí do tří let. Novinku, která začne platit od 1. července, schválili olomoučtí radní.

„Dlouho se nás maminky ptaly, kdy budou moci i v Olomouci jezdit s malými dětmi zdarma. Jsem proto rád, že následujeme mnoho dalších českých a moravských měst a že se nám po dohodě s Olomouckým krajem tuto úpravu jízdného podařilo připravit. Od 1. července tak budou v zóně 71 zdarma cestovat nejen senioři nebo malé děti, ale i lidé, kteří budou mít malé děti zrovna na starost. A je jedno, jestli půjde o jednoho z jejich rodičů, babičku, dědečka nebo chůvu, důležitý bude pouze věk dítěte,“ představuje novinku primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Možnost bezplatné jízdy bude platit pro jednu osobu doprovázející dítě do tří let, nikoli pro všechny, kdo s ním pojedou. Věk dítěte bude nutné při přepravní kontrole prokázat jeho občanským průkazem, pasem nebo průkazem dítěte do tří let, který bude vydávat Dopravní podnik města Olomouce.

Radnice ve zprávě upozornila, že novinkou se nemění přepravní podmínky týkající se počtu kočárků ve vozidle. Stále platí, že může jet jen jeden. Pokud to typ vozidla a provozní poměry dovolují, může řidič přepravit i více kočárků. „Před nástupem do autobusu nebo tramvaje by si rodiče s kočárkem vždy měli vyžádat souhlas řidiče. Stačí na něj na zastávce mávnout a on už dá například pokývnutím hlavy najevo, jestli smí člověk s kočárkem nastoupit, či nikoli. To samozřejmě závisí nejen na typu vozidla, ale také na aktuální vytíženosti linky,“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku města Olomouce Jaroslav Michalík.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce doprovod dětí do 3 let DPMO Olomouc
56 komentářů