Olomouc nakoupí za 290 tisíc LED osvětlení na vánoční tramvaje. Mají přinášet radost

Vánoční tramvaj v Olomouci. Foto: DPMOVánoční tramvaj v Olomouci. Foto: DPMO

Nová vánoční výzdoba je pro tramvaje EVO1.

V době, kdy se dopravní podniky potýkají s velkým výpadkem tržeb kvůli pandemii koronaviru, se rozhodl Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) pro netradiční investici.

Za 290 tisíc korun bez DPH koupí LED vánoční výzdobu na dvě tramvaje EVO1. Nákup vyplývá z registru smluv. Dodavatele, společnost Blachere-Illumination CZ, vybral dopravce bez soutěže. DPMO doufá, že netradiční výzdoba přiláká nové cestující.

Podle mluvčí DPMO Martiny Krčové na dodavatele nebyla vypsána soutěž, protože směrnice dopravce umožňuje oslovit jediného dodavatele z technických či právních důvodů. „V tomto případě nám byla společností  Blachere-Illumination CZ nabídnuta vizualizace, která se nám velmi líbila, a proto nebyl důvod oslovovat další společnosti. S touto firmou máme pozitivní zkušenosti již z minula, protože předchozí vánoční tramvaj nám také připravovali oni. Stejně jako u předchozí tramvaje předpokládáme opakované použití, a to po dobu minimálně pěti let,“ uvedla Krčová.

Instalaci mají provádět zaměstnanci DPMO sami. „Výzdoba se bude lišit od předchozí tramvaje zásadním způsobem. Bude umístěna na moderní tramvaje EVO1, bude na obou vozech soupravy a budou použity naprosto odlišné materiály. Výzdoba bude vyrobena z recyklovatelného a biologicky rozložitelného biomateriálu vyráběného z cukrové třtiny,“ dodala Krčová.

Investici do LED osvětlení vysvětluje dopravce i tím, že po covidové době mají nové vánoční tramvaje cestujícím a obyvatelům Olomouce „přinést opět trochu radosti“. „Rozzáří jim předvánoční dobu a přitáhne i nové cestující. Současně doufáme, že s novou tramvají uspějeme v mezinárodní soutěži vánočních tramvají,“ řekla Krčová.

Tagy Dopravní podnik města Olomouce DPMO vánoční tramvaj
43 komentářů