Odstup 1,5 metru při předjíždění cyklistů jen při rychlosti nad 30 km/h. Ministerstvo zveřejnilo, jak chce změnit zákon

Cyklostezka mezi Horními Počernicemi a Běchovicemi. Foto: TSK. Foto: TSKCyklostezka mezi Horními Počernicemi a Běchovicemi. Foto: TSK. Foto: TSK

Změna přichází po námitkách spolku Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL). Podle nich nejde na lesních cestách vůbec cyklisty při současné legislativě předjet.

Od ledna platící novelu zákona o provozu na pozemních komunikací čeká další změna. Ministerstvo dopravy zaslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona, která řeší i jednu z nejdiskutovanějších změn na silnicích: povinnou vzdálenost 1,5 metru při předjíždění lidí na kolech.

„Racionalizuje právní úprava bezpečného odstupu při předjíždění cyklisty s cílem umožnit předjetí cyklisty i na pozemních komunikacích, které nejsou dostatečně široké k tomu, aby bylo možné cyklistu předjet s odstupem 1,5 m. Povinnost dodržet tento přesně stanovený odstup nebude platit při předjíždění cyklisty rychlostí do 30 km/h,“ uvedlo ministerstvo dopravy v důvodové zprávě.

Plán na změnu zákona oznámil ministr dopravy Martin Kupka na počátku července. Důvodem jsou námitky spolku Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů (SVOL). Podle nich nejde na lesních cestách vůbec cyklisty při současné legislativě předjet.

Podle Kupky statistiky ukazují, že nebezpečí nehody při předjíždění v malé rychlosti je malá. „To jsou racionální podklady pro diskusi, která by měla mít co nejvíce věcnou povahu,“ podotkl Kupka.

Novelu zákona kritizuje právník Tomáš Kindl, který změnu pravidel prosazoval. „Otevření pravidla po pár měsících bez řádného hodnocení dopadů není seriózní. Hlavní problém je, že je to jen startovní výstřel. Sotva si na pravidlo 1,5 metru lidé začali zvykat, už se zase rozvíří kontroverzní debata plná negativních emocí a přijdou ještě horší pozměňovací návrhy. Výsledek projednávání je nepředvídatelný,“ uvedl Kindl.

Tagy Ministerstvo dopravy povinný odstup mezi autem a kolem zákon o provozu na pozemních komunikacích
208 komentářů