Odpůrci D1 u Přerova prohráli další soud o platnost povolení, zbývá řízení u Ústavního soudu

Práce na přeložkách sítí na stavbě D1 okolo Přerova. Foto: ŘSDPráce na přeložkách sítí na stavbě D1 okolo Přerova. Foto: ŘSD

Stavba jediného chybějícího úseku D1 běží podle harmonogramu.

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu tří fyzických osob proti platnosti stavebního povolení pro poslední chybějící úsek dálnice D1 kolem Přerova. Pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to znamená opět výrazně menší riziko, že by muselo zastavit její stavbu.

O verdiktu informoval na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. „Stavba může pokračovat dle harmonogramu bez přerušení,“ uvedl Mátl.

Trojice fyzických osob z Dluhonic se v žalobě domáhala zrušení stavebního povolení vydaného ministerstvem dopravy pro údajné nedostatečné vypořádání námitek. Soud ale neshledal, že by při povolování byl porušen zákon. Proti rozhodnutí je možné podat ještě kasační stížnost.

Odpůrci stavby se ji snaží zastavit ještě dalšími způsoby, nedávno neuspěli například se žádostí o přiznání odkladného účinku žaloby, které by stavbu zastavilo.

V celé kauze povolování D1 se tak nyní čeká na Ústavní soud. Projednávání jedné z posledních žalob v této věci přerušil Krajský soud v Ostravě kvůli probíhajícímu řízení v jedné části žaloby u Ústavního soudu. Ústavní stížnost podal přímo ostravský soud na návrh Dětí Země. Týká se zákona 413. Jde o zákon, kterým se změnil zákon o posuzování vlivů na životní prostředí. Doplnění jedné věty do zákona umožnilo prodloužit platnost stanovisek EIA pro celkem devět staveb včetně D1 u Přerova.

„O uvedeném návrhu nebylo doposud rozhodnuto. Výsledek řízení před Ústavním soudem může mít zásadní vliv na rozhodování v projednávané věci,“ vysvětlila v rozhodnutí předsedkyně senátu, proč zatím řízení přerušila.

Práce na posledním úseku D1 začaly loni v prosinci. Rozhodnutím soudu získalo ŘSD další měsíce navíc k pokračování stavby.

Práce běží aktuálně zcela podle plánu. „Na stavbě propojení dálnice D1 pokračují demolice, současně probíhají přeložky inženýrských sítí, násypy a zpřístupnění staveniště pro těžkou techniku. Zajímavostí je demontáž památek a převoz k odbornému restaurování v rámci jejich ochrany. Práce odpovídají stanovenému harmonogramu,“ uvedlo na konci května ŘSD na twitteru.

Tagy D1 D1 Přerov - Řikovice Krajský soud v Ostravě Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
57 komentářů