Odklizeno, uzel Pardubice se rozjel. Hasičům se podařilo odtáhnout vrak na kusou kolej

Odstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽOdstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽ

Po desítkách hodin prací uvolnili hasiči po srážce vlaků plný průjezd Pardubicemi.

Na trati v Pardubicích, kde se ve středu večer srazily vlaky, se po víc než 40 hodinách jezdí bez omezení. „Vrak vagonu byl přesunut na kusou kolej. Na trati se od 16:32 jezdí bez omezení,“ uvedl mluvčí Hasičů SŽ Martin Kavka. Zbytek vraku vagonu se podle něj odklidí v pondělí.

Odstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽOdstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽOdstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽOdstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽOdstraňování následků srážky vlaků v Pardubicích. Foto: Hasiči SŽ

Provoz po jedné ze dvou kolejí se obnovil ve čtvrtek ráno, tedy několik hodin po tragické srážce. Vlaky na klíčové trati spojující Čechy a Moravu však mohly projíždět pouze rychlostí 10 km/h.

Strojvedoucí RegioJetu stihl před srážkou zastavit, ukazuje video z průmyslové kamery

Pardubičtí kriminalisté v pátek prohledávali poničený vagon, v němž ve středu zahynuli čtyři lidé. Dosud vstup do převráceného vozu nebyl bezpečný. Novinářům to řekl vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek z krajského policejního ředitelství.

Konečně se podařilo zastabilizovat zasažený vagon, aby byl bezpečný pro naše policisty. Zůstalo to v takové poloze, která by je mohla ohrožovat. Hasiči nám vyšli vstříc,“ řekl podle agentury ČTK Šimek.

Obrazem: Dronové záběry ukazují ničivou sílu tragické srážky vlaků v Pardubicích

Policie případ prověřuje jako obecné ohrožení a shromažďuje informace. Bude potřebovat množství posudků. „Výslechy strojvůdců bezprostředně proběhly. My zkoumáme, jestli je za tím lidský faktor, nebo technická závada. My shromažďujeme všechny informace, zajišťujeme data, která se budou příslušným orgánem vyhodnocovat. Policie to potom dostane a zhodnotí s dozorovou státní zástupkyní, jestli byl spáchán trestný čin konkrétní osobou,“ řekl Šimek.

Po miliardové rekonstrukci je v Pardubicích horší zabezpečení. Tvoříme nebezpečné prostředí, říká školitel

Ve středu kolem 23:00 se stal u zastávky Pardubice centrum nejtragičtější čelní střet dvou vlaků v Česku za posledních téměř 30 let. Osobní expres RegioJet podle zjištění Drážní inspekce minul návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak ČD Cargo. Nepřežily čtyři cestující, dvě Slovenky a dvě Ukrajinky, dalších 27 lidí bylo zraněno, škody na obou soupravách a trati přesáhnou 110 milionů korun.

Provoz po jedné koleji s omezenou rychlostí se podařilo zprovoznit ve čtvrtek, dnes od 18:00 se očekává další rozšíření provozu. Správa železnic postupně odstraňuje poničené lokomotivy a vagony, na místě dnes zůstal jen vagon, ve kterém zahynuli lidé.

Tagy drážní hasiči srážka vlaků v Pardubicích
53 komentářů