Odgumování hlavní ranveje na pražském letišti proběhne začátkem listopadu

Odstraňování gumy na hlavní ranveji Letiště Praha. Pramen: Letiště PrahaOdstraňování gumy na hlavní ranveji Letiště Praha. Pramen: Letiště Praha

Přesouvání provozu má skončit s vybudováním nové paralelní ranveje, stavba se ale řadu let odkládá a je v nedohlednu.

Obyvatelé Kladna a západních oblastí Prahy se budou muset začátkem listopadu vyrovnat s hustějším leteckým provozem. Letiště Praha bude provádět pravidelnou podzimní údržbu hlavní vzletové a přistávací dráhy, a to v období mezi 31. říjnem a 11. listopadem.

Během údržby se provoz přesouvá na vedlejší dráhu, která je k hlavní téměř kolmá. Letadla na ni nalétávají (a startují) přes hustě osídlené oblasti. Proto letiště bude provoz na vedlejší ranvej odklánět jen v denních hodinách mezi 8:00 a 16:00.

Údržba spočívá především v odgumování, opravách dilatačních spár a obnově vodorovného značení. „Cílem je dostat stav povrchu a značení do co nejlepší kondice před zimní sezónou,“ uvedl manažer Správy a rozvoje provozu ploch Miroslav Charvát. Údržba má v uvedeném období trvat maximálně pět dní, přesné termíny se budou odvíjet od přízně či nepřízně počasí.

Od povětrnostních podmínek se odvíjí rovněž směrování provozu na vedlejší ranveji. Preferovaný směr je přistání od Prahy a vzlet na Kladno.

Pravidelnou údržbu dráhového systému je podle Letiště Praha nutné provádět dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. Přesouvání provozu má skončit s vybudováním nové paralelní ranveje, stavba se ale řadu let odkládá a je v nedohlednu.

Tagy letiště praha ranvej
24 komentářů