Od října maximálně 50 km/h. Paříž znovu sníží rychlost na okruhu kolem města

Pařížský městský okruh Boulevard périphérique. Foto: Paris.frPařížský městský okruh Boulevard périphérique. Foto: Paris.fr

Denně po okruhu projede přes 1,2 milionu aut.

Od 1. října se sníží rychlost na pařížském okruhu ze současných 70 kilometrů za hodinu na 50 kilometrů za hodinu. Podle deníku Le Monde to dnes oznámila starostka francouzské metropole Anne Hidalgová, která o svém záměru poprvé informovala v listopadu 2023.

Omezení na 50 km/h je záležitostí mého rozhodnutí. Bude platit od 1. října. Pracujeme na tom od roku 2018, takže to není nové téma,“ řekla socialistická starostka stanici RTL.

Na konci listopadu 2023 pařížská radnice oznámila záměr snížit rychlostní limit ze 70 km/h na 50 km/h a navíc vyhradit jeden z pruhů pro spolujízdu. Tato „revoluce“ měla chránit životní prostředí, ale od té doby podle deníku vyvolala ostré politické spory. Na začátku ledna Hidalgová znovu potvrdila, že po olympijských hrách „podepíše dekret o snížení rychlosti na 50 km/h“. Tehdejší ministr dopravy Clément Beaune prohlásil, že vláda toto opatření neschválí.

Okružní silnice Boulevard périphérique, 35 kilometrů dlouhý okruh obepínající hlavní město, je jednou z hlavních evropských městských dopravních tepen. Denně po něm jezdí 1,2 milionu vozidel, většinou z pařížského regionu, z nichž v 80 procentech jedou pouze samotní řidiči. Rychlostní limit na tomto okruhu byl již v roce 1993 snížen z 90 km/h na 80 km/h a následně v roce 2014 na 70 km/h.

Od tohoto posledního snížení rychlosti na okruhu pocítilo zhruba 550 000 obyvatel žijících v blízkosti městské dálnice „snížení hlukové zátěže: v noci o něco více než jeden decibel méně a přes den o 0,5 decibelu méně“, uvedl v lednu náměstek starostky pro mobilitu David Belliard.

„Zatímco přínos snížení rychlosti ze 130 km/h na 110 km/h pro životní prostředí byl prokázán, přínos snížení rychlosti z 90 km/h na 70 km/h je již velmi diskutabilní, a to jak z hlediska znečištění, tak z hlediska hluku,“ oponovalo pět pravicových pařížských zastupitelů ve svém stanovisku. „Žádná z publikovaných studií nikdy neprokázala přínosy snížení rychlostního limitu ze 70 km/h na 50 km/h,“ argumentovali také.

Od roku 2021 platí ve většině ulic hlavního města rychlostní limit 30 km/h.

 

Tagy Boulevard périphérique Paříž snížení rychlosti ve městech
21 komentářů