Ochromené ŘSD. Systémy jsou po kyberútoku už 48 hodin nedostupné

D7 v blízkosti pražského letiště.. Pramen: ŘSDD7 v blízkosti pražského letiště.. Pramen: ŘSD

Alespoň částečně se zatím organizaci ve středu dopoledne podařilo zprovoznit bezplatnou asistenční linku pro řidiče.

Webové stránky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) i server Dopravniinfo.cz jsou už 48 hodin nedostupné. Problémy způsobil kybernetický útok v úterý ráno. Kdy budou weby opět funkční, zatím nelze odhadnout, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Alespoň částečně se zatím organizaci ve středu dopoledne podařilo zprovoznit bezplatnou asistenční linku pro řidiče 800 280 281. Incidentem se zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na webu ŘSD bývají při obvyklé funkčnosti dostupné například dopravní kamery nebo mapové aplikace, na webu Dopravniinfo.cz se zobrazuje aktuální dopravní situace v zemi.

Bezpečnost dopravy na dálnicích a silnicích první třídy není i přes nefunkčnost stránek podle ŘSD ohrožena. O zprovoznění dopravních informací a webových stránek bude organizace informovat. Ve středu dopoledne silničáři oživili alespoň asistenční linku, zatím ale bez možnosti poskytování dopravních informací. „Volat může každý řidič, který se na dálnici dostane do problému a my k němu vyšleme asistenční auto na pomoc,“ uvedlo ŘSD.

Kybernetickému útoku čelila společnost v úterý ráno. „Stále s experty z NÚKIB procházíme, analyzujeme a obnovujeme všechna rozhraní,“ uvedl Rýdl. Platí podle něj, že ŘSD mělo a má i přes incident přehled o stavu a plynulosti provozu především na dálničních úsecích, nenastal skluz ani změna harmonogramu plánované údržby. Bezpečně izolované a nenarušené podle něj zůstaly i dvě důležité položky, a to je výběr mýta a řízení a dohled v tunelech. Mluvčí NÚKIB Alena Minxová ve středu řekla, že s ŘSD nadále spolupracují na řešení incidentu.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) v úterý uvedl, že ŘSD s NÚKIB incident prošetřují a pracují na jeho odstranění. „Klíčové elektronické systémy resortu jsou dále funkční a lze bez omezení kupovat elektronickou dálniční známku, využívat jednu jízdenku na železnici, registrovat vozidlo v centrálním registru nebo si žádat elektronicky o výměnu řidičského průkazu,“ dodal ministr.

Útokům hackerů v minulých týdnech čelily i jiné české weby, přihlásila se k nim ruská hackerská skupina Killnet. Šlo například o web NÚKIB, o weby některých regionálních letišť či o weby ministerstva vnitra, včetně stránek policie i hasičů. Šlo o takzvané DDoS útoky, které spočívají v tom, že z neznámých IP adres ze zahraničí přijde v jeden okamžik mnoho dotazů a stránky přestanou fungovat, takzvaně spadnou. Nyní není zřejmé, zda jde o stejnou hackerskou skupinu a zda jde o DDoS útok. Hackerská skupina Killnet se ke kyberútoku podle jejího profilu na sociální síti zatím nepřihlásila.

Tagy kybernetický útok ŘSD výpadek systému
23 komentářů