Obyvatelé Regensburgu odmítli v referendu návrat tramvají, město přidá autobusy

Vizualizace tramvaje v Regensburgu. Foto: Stadtbahn RegensburgVizualizace tramvaje v Regensburgu. Foto: Stadtbahn Regensburg

Starostka výsledek označila za promarněnou příležitost.

Plány na návrat tramvají do bavorského Regensburgu míří do šuplíku. Obyvatelé města v referendu těsně odmítli pokračování příprav na zavedení tramvajového provozu. Hlasování se zúčastnilo téměř 65 tisíc lidí.

Vyplývá to z výsledků zveřejněných na stránkách radnice. Proti návratu tramvají bylo 53,6 % hlasujících, pro 46,4 %. V absolutním vyjádření odpůrci stavby vyhráli o zhruba pět tisíc hlasů.

Vedení města výsledky akceptovalo a uvedlo, že bude nyní pracovat na rozšíření sítě autobusových linek. Starostka Regensburgu Gertrud Maltz-Schwarzfischer (SPD) uvedla, že jde o promarněnou historickou příležitost.

Odpůrci stavby kritizovali hlavně vysoké náklady na stavbu tramvajových tratí. „Nyní se musíme postarat o to, abychom společně vyřešili dopravní problémy, které máme v Regensburgu,“ řekl mluvčí iniciativy Gleisfrei Regensburg Christian Pöschl.

Plány na tramvaj v Regensburgu počítaly s vybudováním nových tratí, většinou v samostatné stopě. Návrh počítal s vybudováním dvou linek, které by spojily zejména sever a jih města. Provozní koncept počítal s desetiminutovým intervalem a pětiminutovým v úseku mezi Iserstraße a univerzitou. Pro provoz by bylo potřeba 24 obousměrných tramvají o délce 45 metrů. Tramvaje naposledy ve městě jezdily před 60 lety.

Odhadované celkové náklady na nový tramvajový systém byly 880 milionů eur. Město počítalo s tím, že by na stavbu i pořízení tramvají mohlo získat dotace. Dosud městskou hromadnou dopravu ve městě se zhruba 175 000 obyvateli zajišťují autobusy.

Tagy Regensburg Stadtbahn Regensburg
178 komentářů