Obyvatelé Regenbsurgu rozhodnou o návratu tramvají, hlasování spojí s evropskými volbami

Vizualizace tramvaje v Regensburgu. Foto: Stadtbahn RegensburgVizualizace tramvaje v Regensburgu. Foto: Stadtbahn Regensburg

MHD ve městě dosud zajišťují autobusy.

Šedesát let po ukončení tramvajového provozu v Regensburgu (Řezno) mohou obyvatelé bavorského města rozhodnout o tom, zda v budoucnu začnou jezdit po městě opět po kolejích.

Radnice pokročila s přípravami nové sítě tramvajových tratí pod názvem Stadtbahn. Zda zůstane jen u plánů, nebo se i začne stavět, bude záležet na obyvatelích. Radní se usnesli, že o uskutečnění celého záměru rozhodnou lidé v referendu. Naplánovali ho na stejné datum, kdy budou evropské volby, tedy 9. června.

Plány na tramvaj v Regensburgu počítají s vybudováním nových tratí, většinou v samostatné stopě. Město závěry projektové přípravy představilo na svých stránkách. Návrh počítá s vybudováním dvou linek, které spojí zejména sever a jih města. Provozní koncept počítá s desetiminutovým intervalem a pětiminutovým v úseku mezi Iserstraße a univerzitou. Pro provoz bude potřeba 24 obousměrných tramvají o délce 45 metrů. Detailněji jsou plány na stránkách města.

Odhadované celkové náklady na nový tramvajový systém jsou 880 milionů eur. Město počítá s tím, že by na stavbu i pořízení tramvají mohlo získat dotace. Dosud městskou hromadnou dopravu ve městě se zhruba 175 000 obyvateli zajišťují autobusy.

Návrh tras tramvajových linek v Regensburgu. Foto: Stadtbahn Regensburg
Tagy Regensburg Stadtbahn Regensburg
60 komentářů