Obří zakázka pro nizozemské dráhy skončila. CAF dodal poslední Sprinter

Jednotka Sprinter New Generation (SNG) pro nizozemské dráhy NS. Foto: NSJednotka Sprinter New Generation (SNG) pro nizozemské dráhy NS. Foto: NS

Hodnota kontraktu přesáhla 900 milionů eur.

Španělský výrobce kolejových vozidel CAF dokončil jednu ze svých největších zakázek. Po téměř pěti letech dodal poslední z 206 nových jednotek Sprinter New Generation (SNG) pro nizozemské dráhy NS.

O dokončení zakázky informoval státní dopravce v tiskové zprávě. Poslední souprava vyjela na spoj mezi Amsterdamem a Baarnem. Dopravci to umožnilo definitivně vyřadit starší jednotky typu Sprinter, které jezdily v Nizozemku 46 let.

Nizozemské dráhy do nákupu nových vlaků investovaly přes 900 milionů eur. Vlak je nízkopodlažní a splňuje všechny podmínky pro moderní cestování po železnici. Kvůli nárůstu počtu cestujících uplatnil dopravce opci a objednal ještě v roce 2018 dalších 88 jednotek. Nyní je zakázka definitivně u konce. Loni v létě pak dopravce vypsal další soutěž na podobný typ jednotek, tendr zatím běží.

Nové jednotky vychází z platformy Civity, NS odebraly tří- a čtyřvozovou verzi. Jednotku je možné si detailně prohlédnout na stránkách NS. CAF loni vyhrál i soutěž na dodávku dvoupodlažních jednotek pro NS.

Tagy CAF Civity Nederlandse Spoorwegen NS Sprinter
12 komentářů